Pazarlama otomasyonu e-postaları dijital pazarlama ile ilgilenen e-ticaret gibi markalara zaman ve çaba tasarrufu sağladığından oldukça işe yarar. E-postalar müşteri ile markanın ilişkisini kurarken, diğer yandan müşterinin güvenini, markayla etkileşimini ve tatmin olmasını da sağlar. Bir mesajın otomatik olarak gönderilmesini, markanın tercihlerine göre belirlenen (tetiğin zamanı, frekans, içerik, tasarım vb) çok sayıda tetik sağlayabilir. O halde tetiklenmiş e-postalar göndermek için nereden başlamalısınız? Çok bilinen ve yaygın olarak kullanılan bazı e-postaları aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.
Ne zaman?Aktivite tabanlı tetiklenme gerçekleştikten sonra. Örneğin bir üyelik ya da kayıt formu doldurduktan sonra e-ps
Neden? Birincil şekilde ziyaretçilerle etkileşim kurmak, onların alışverişe başlamalarını sağlamak ve dönüşümleri artırmak için. Müşterinin sizden aldığı ilk e-posta olmasının yanında, hoş geldiniz e-postası müşteriyle ilişki kurmanızı, onların şirketinizle ilgili rahat hissetmesini, etkileşimde kalmanızı sağlar; güveni şekillendirir. Karşılama e-postaları oldukça etkilidir, Experian yaptığı araştırmalar sonucunda, hoş geldiniz e-postalarının normal kampanya e-postalarına göre 3 kez daha fazla dönüşüm aldıkları bulgusuna ulaştı.
Ne İçerir? Bir “teşekkür ederiz” ya da “hoş geldiniz” mesajı.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
Ne zaman? Davranış tabanlı tetiklenme. Örneğin alışveriş sepetindeki ürünler terk edildiğinde, terk edildikten sonraki bir saat içinde gönderilen e-posta.
Neden? Sepetin terk edilmesi e-ticarette, e-postaların ortalama %18 oranında dönüşüm sağlayarak çözüm sağladığı, önemli bir konudur.
Ne İçerir? Farklı sayıda e-posta ve müşteri için farklı içerikler uygundur. İletiniz şunları içerebilir:
Ne zaman? Hareketsizlik tabanlı tetikleme. Bir müşterinin belli bir süre (örneğin 6 ay boyunca) satın alma gerçekleştirmemesinden sonra gönderilir.
Neden? Müşteriye markanızı hatırlatmak, onları önemsediğinizi göstermek, sadakat inşa ederek onları alışverişe yönlendirmek için.
Ne İçerir? “Sizi özledik” veya “geri dönün” mesajı.
Ne zaman? Etkinlik tabanlı tetikleme.
Neden? Müşteri bir ürünü ihtiyaçlarına en uygun olduğunda ister (renk, beden ya da uygun fiyat vb.). Böylece müşterilerin ilgisini çeker ve alışveriş için siteye dönerler.
Ne İçerir? Ana mesajda ilgili ürünün yeni stok bilgisi yer almalıdır. E-postanız ayrıca şunları da içerebilir:
Ne zaman? Tarih tabanlı ya da zaman tabanlı tetikleme. Şunlardan önce belirlenen zamanda gönderilir:
Neden? Bu e-postalar yalnızca müşteriye sizi hatırlatmak ve etkileşime geçmekle kalmaz; ayrıca kişiselleştirilmiş içerik ve devamlı iletişim sunarak güven ve sadakat inşa eder.
Ne içerir? Özel güne dair bir değer sunun. Bunun yanında aciliyet hissini harekete geçirecek bir zaman sınırlaması bulunduru.
Ne zaman? Etkinlik tabanlı tetikleme. Örneğin bir satın almanın hemen ardından.
Neden? Gu e-posta satış sonrası gerginliği (sipariş verildikten sonra) gidermek için gereklidir. Onaylamanın yanı sıra, gönderim bilgilerini de e-posta içeriğine eklemek güven duygusu yaratır ve bir müşteri sadakati inşa eder. İkincil etkisi ise, müşteriyle etkileşime geçerek, ilerideki bir satın alma ihtimalini yaratmasıdır.
Ne İçerir?
Ne zaman? Etkinlik tabanlı tetikleme. Örneğin satın alınan ürünler gönderildikten sonra.
Neden? Sipariş onay e-postasına benzer bir şekilde, bu posta da temelde gönderimle ilgili kaygıları yatıştırmak, güven ve sadakat yaratmak ve bir sonraki alışveriş için ortam sağlamak için gönderilir.
Ne İçerir?
Ne zaman? Etkinlik tabanlı tetikleme. Müşteri ürünü teslim aldığında veya satın alma gerçekleştikten sonra belirlenen (örneğin 2 hafta içerisinde) bir zamanda.
Neden? Ürün değerlendirme e-postası için üç ana sebep vardır. Birincisi, müşterinin ürünü alıp almadığından emin olmak ve bunu çözmek. İkincisi müşterinin ürünü iade etmeyi ya da değiştirmeyi düşünüp düşünmediğini öğrenmek. Üçüncüsü ise, alışveriş deneyimi (alışveriş, gönderim, ürün ve marka) hakkında geri bildirim almak. Geri bildirim önemlidir çünkü:
Ne İçerir?
Alışveriş sepetini terk etme, müşterilerin e-ticaret sitelerinde alışveriş sepetlerine ürünler ekledikleri, fakat daha sonra herhangi bir nedenden ötürü satın alma...