Teknolojinin bize sağladığı en büyük nimetlerden biri de dijital pazarlama. Dijital pazarlama araçları sayesinde tamamen hedef odaklı, kişiselleştirilmiş pazarlama yapabiliyoruz. Daha önemlisi, yaptığımız pazarlama yatırımlarının ne gibi etkileri olduğunu anlık olarak ölçüp, verileri analiz edebiliyoruz. Bu sayede yeni kampanyalarımızı oluştururken, nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda fikir sahibi oluyoruz. Kullanıcının hangi tarayıcıyı kullandığından, hangi şehirde yaşadığına, kaç kez satın alma yaptığına kadar onlarca metriği görebiliyoruz. Bu metrikler içinde en çok dikkat etmeniz gereken metrikleri öne çıkardık.
Genel trafik, web sitenizle nerede olduğunuzu gösteren kuş bakışı görüntüsünü verecektir. Zaman içindeki toplam trafiğinizin kıyaslanması veya gözlemlenmesi her zaman işe yarayacak iyi bir fikirdir. Aylık, dönemlik ya da mevsimsellik gibi benzer kalıpların ortaya çıkmaya başlamasını sağlayabilirsiniz; bu sizi daha sonra oyunun ilerisine götürebilir. Buradaki esas kural, iyi bir iş çıkartıyorsanız, tüm kaynaklardan gelen genel trafiğinizin zaman içinde sürekli artmasıdır ya da yatırımları bir nebze düşürseniz de geriye düşmemesidir.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
Bu ölçümler, insanların sitenize gelmeden hemen önce nerede olduklarına bağlıdır. Kanal, sitenize girmek için kullandıkları kapının türü demek mümkündür. Hangi kanaldan daha çok giriş yapıldığı ya da aşağıda bahsettiğimiz kanallardan hangisine daha fazla yatırım yapılması gerektiği gibi pek çok datayı anlamlandırabilirsiniz. Web sitenizin temel trafik kaynakları şöyledir:
Doğrudan trafik iki yolla oluşabilir. Birinci olasılıkta kullanıcılar web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcıya doğrudan URL’nizi yazarlar ve web sitenize gelirler. İkinci bir olasılık ise kullanıcı daha önceden web sitenizi ziyaret ettiyse, tarayıcıda URL’nizi yazmaya başlayınca tarayıcı otomatik olarak web sitenizi doldurabilir. Otomatik doldurma kullanıcı tarafından onaylandığı takdirde web sitenize doğrudan trafik oluşmuş olur.
Web sitenize pek çok başka web sitesi link verebilir ya da atıfta bulunabilir. Yönlendirme trafiği başka bir web sitesinde bulunan linklere tıklayarak web sitenize gelen kişilerdir.
Arama motorunda arama yapan ve web sitenizin organik (ücretli olmayan) arama sonuçlarındaki girişine tıklayan kişilerdir. Buradaki veri SEO konusundaki başarınızın önemli ana ölçütlerinden biridir.
Her şirketin ya da web sitesinin doğal olarak çeşitli sosyal medya hesapları bulunuyor. Bunun yanında web sitelerinde bulunan herhangi içerik sosyal medyada kullanıcılar tarafından paylaşılabiliyor. Sosyal medya hesaplarınızdaki paylaşımlarınızdan ya da da başkalarının paylaşımlardan web sitenize gelen kullanıcı sayısını bu metrikler sayesinde ölçebilirsiniz.
Sitenize gelen ziyaretçilerin, yalnızca bir sayfayı ziyaret ettikten sonra web sitenizden ayrılan ortalama ziyaretçi sayısıdır. Her sayfanın kendi hemen çıkma oranı olabilir; Farklı sayfaların farklı hemen çıkma oranlarına sahip olma eğiliminde olduğunu ve tüm çıkma oranlarının eşit olmadığını tespit edersiniz. Hemen çıkma oranı, web sitenize getirdiğiniz ziyaretçiler için içeriklerinizin alakalı olup olmadığını veya ücretli bir kampanya için doğru açılış sayfasını kullanıp kullanmadığınız konusunda fikir verebilir.
Web sitenize gelen kullanıcıların yaptığınız kampanyalar sonucunda yeni kullanıcı olarak mı geldiği yoksa kendini tekrar eden düzenli kullanıcılar mı olduğunu ölçümleyebilirsiniz. Örneğin, veritabanınıza yeni bir e-posta pazarlama kampanyası başlatırsanız, web sitenize gelen ziyaretçilerin geri dönmesinde bir artış görebilirsiniz. Bu da e-posta kampanyanızın başarılı bir şekilde etki yarattığını gösterir.
Kullanıcıların web sitenize geldiklerinde hangi sayfayı en çok ziyaret ettiğini ölçmeniz mümkün. Ziyaretçiniz arama, sosyal ya da öneri linkine de tıklamış olabilir hangi sayfanın en çok ilgi çektiğini ya da ilgi çekmeyen sayfalarınızın neler olduğunu öğrenerek, geliştirmeniz gereken yönlerinizi keşfedebilirsiniz.
Web sitenize gelen kullanıcıların hangi yaş aralığında, hangi ülke ve kentlerden geldiğini öğrenmeniz mümkün. Diyelim ki Türkiye’nin belli bölgesini ve yaş grubunu hedefleyen bir kampanya gerçekleştirdiniz. Bu kampanyanın işe yarayıp yaramadığını, ziyaretçilerinizin yaş ve coğrafi konumundan kolayca tespit edebilirsiniz.
Web sitenize gelen kullanıcıların ne kadarı hedef aksiyonu alıp almadığını ölçebilirsiniz. Hedef aksiyonu sadece satış olarak düşünmeyin, form doldurma, kredi başvurusu, e-book indirme, mobil uygulama indirme gibi sayısız hedef aksiyonu olabilir. Gelen kullanıcıların kaçta kaçının hedeflenen geri dönüşe ulaşıp ulaşmadığını kontrol ederek, kampanyalarınızın işe yarayıp yaramadığını ölçebildiğiniz gibi yaptığınız yatırımların maliyetini de ölçebilirsiniz.
Bonus: Bahsettiğimiz metrikler temel düzeyde olanlar. Bu metrikleri ölçümleyebilmek için Google Analytics gibi ücretsiz kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Ancak Google gibi kaynaklar sizi yalnızca 50.000 dataya kadar hizmet verip, temel düzeyde bilgi sahibi yapabiliyor. Derinlemesine analiz yapabilmek için euromessage‘ın üst düzey ölçme ve analiz hizmetinden de faydalanabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Dijital pazarlama çalışmalarının etkisini en iyi anlayabileceğiniz nokta web siteniz. Web siteniz sizin dijital dünyada bir nevi dükkanınız konumunda. Kendi...