Blogumuzda sürekli, dijital pazarlamanın, geleneksel pazarlamaya göre en büyük artısının ölçülebilir veri ve metrikler sunabilmesi olduğunun altını çiziyoruz. Elde ettiğiniz metrikler, pazarlama stratejilerinizde ve büyümenizde etkili olabilecek hesaplamalardan oluşur. Bu sayede şirketiniz ve müşterilerinizle ilgili daha güvenilir bilgilere ulaşmış olursunuz. Sahip olduğunuz bilgiler dijital pazarlama yatırımlarınızın ne ölçüde doğru, hedefe uyan ve başarılı olduğunu ortaya koyar. Dijital pazarlama sayısız veriyi anlamlı şekilde markalara sunuyor ancak yolun başındaysanız ve ilk adımları atıyorsanız başarılı ve uzun vadeli bir iş yürütmek için özellikle bu 3 metriği göz önünde bulundurmalısınız.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.
- Haziran Ayında E-posta Pazarlama Kampanyalarınızda Değerlendirebileceğiniz 40 Önemli Gün
- E-postayı Bitireceği İddia Edilen, Ancak Bitiremeyen 5 Teknoloji
- [YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN] Web Push Notification Nedir?
- Markaların Dijital Reklam Mecrası Seçerken Yaptığı 3 Hata
- Influencer Marketing Sürecini Yönetirken Uygulamanız Gereken 5 Aşama
Kısaca, müşteri edinme maliyeti anlamına gelmektedir. Öncelikli olarak, ulaşmayı hedeflediğiniz potansiyel müşterileri ürün veya servislerinizi kullanmaya ikna edebilmeniz için çeşitli harcamalar yapmanız gerekebilir. Bunlar reklamlar, e-posta pazarlama kampanyaları ve çeşitli araştırmaları içerebilir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki, eğer CAC maliyetleri, müşterinizin size getirdiği geliri aşarsa zarar ediyorsunuz demektir.
İpucu: Bu giderlerin toplamını, belirli bir süre içinde edinilen müşteri sayısına bölerek müşteri edinme maliyetinizi hesaplayabilirsiniz.
Genellikle üyelik ve aboneliğe dayalı işletmeler için oldukça önemli olan Churn Rate, belli bir zaman aralığında üyeliklerini bitiren müşterilerin sayısını ifade eder. Ayrıca, Churn Rate hesaplamaları ile kullanıcı bazlı büyüme oranınızı görebilirsiniz. Eğer büyüme oranınız Churn Rate’i geçmiyorsa bu sizin için işlerin kötüye gittiğinin göstergesi olabilir.
İpucu: Churn Rate’i gelirler ve tüketicileri ele alarak, 2 farklı şekilde hesaplayabilirsiniz. Müşterileri ele aldığınızda belli bir zaman aralığında kaybettiğiniz müşterilerin, bu dönem içindeki toplam üye sayısına bölünmesi ile bulabilirsiniz. Gelir olarak ise belirli bir zaman aralığı için aylık olarak tekrar eden gelirinizi o dönem içindeki kayıplarınıza bölerek bulabilirsiniz. Sonuç olarak Churn Rate ile müşterilerinizin ne kadarının işletmenizden memnun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Müşterilerinizin, şirketinizin ömrü boyunca sizin için oluşturduğu değer anlamına gelir. Başka bir deyişle, müşterilerinizle markanızın yıllar içindeki ilişkisine dayalı ortaya çıkacak değerin, sizin için maddi karşılığıdır. CLV size en çok kazanç sağlayan tüketicilerinize dair bir fikir verebilir ve siz de pazarlama çalışmalarınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.
İpucu: CAC ve CLV arasındaki ilişkiyi doğru şekilde anlamanız önemlidir. Eğer müşteri edinme maliyetiniz CLV’yi aşarsa bu işinizin karlı olmayacağı anlamına gelebilir ve bu noktada müşteri edinme maliyetinizi düşürmeniz ya da aylık gelirinizi arttırmanız gerekebilir.
İçerik, pazarlama ve iletişimin her alanında olduğu gibi e-posta pazarlamada da kilit faktörlerden biri. E-posta pazarlama çok etkili bir pazarlama...