Pazarlamanın dinamikleri, yapış tarzları her geçen gün değişiyor. Pazarlamanın dijital ya da geleneksel olması mecra ve davranış açısından büyük farklar içerse de satın alan “insan” davranışı ve kararı tarafında çok büyük değişiklikler içermiyor. Sonuçta satın alan “insan”ın karar mekanizmalarının merkezinde ciddi farklar yok. Yani pazarlamanın ne olduğunu bilmeyen biri zaten dijital pazarlama da yapamaz. Daha doğrusu yeterince verimli olamaz.
Pazarlama ve dijital pazarlama alanında dünyanın en önemli isimleri, değişen ve gelişen bu alanda sürekli deneyim ve görüşlerini açıklıyor. Aşağıda dünyaca ünlü 11 tane pazarlama gurusunun 2016’da neyi, nasıl yapmamız üzerine yaptığı açıklamalardan ya da bloglarından alıntılar bulunuyor. Bütün bu alıntıların işinize yaramasını ve işinizde size ilham vermesini umuyoruz.
Biz pazarlamacıların daha iyi olmamak için en büyük bahanelerinden biri de müşterilerine gözü korkmuş gibi hissettirmektir. Oysa her zaman en iyisini yapabilecek bir yol vardır.
İnsanların ne ile ilgilendiklerini takip edip, onlara yanıt vermek için çaba göstermek yerine; onların ilgilendiği şey olmaya çalışmalıyız.
Pazarlama eskiden mitler üretmek ve onları aktarmaktı, doğruyu söylemek ve anlatmak değildi.
Markanız sattığınız ürün değildir.
İnsanlara bir hikaye anlatın. Hikayenizi doğru ve saygı uyandırıcı şekilde tasarlayın ve ne olursa olsun hikayenizi “alakalı” yapın.
Her ne kadar pazarlamayı bütün tüketicilere ve müşterilere yönelik yapsanız da aslında tek bir kişi ile iletişim kuruyorsunuz.
İleride ne yayınlayacağınızı mı çok fazla düşünüyorsunuz, yoksa yayınlayacağınız şeyin değecek bir şey mi olduğunu düşünüyorsunuz? İşte içerik pazarlamasının stratejinizin merkezinde bu soruya yanıt aramak olmalı.
Müşteriler genellikle verdiğiniz mesaj ile değil marka ile ortaklık kurarlar, fakat müşterilerin bütün tecrübeleri ürün ya da servisle çevrilidir.
Asla bir aslanı salata ile beslemeye kalkışmayın. Yani müşterilerinizle gerçekten konuşun. Onların kullandıkları dili kullanın. Onların konuştukları şeyler hakkında konuşun.
Bence strateji, sadakat ve uyum; iş takviminden daha önemlidir.
İçerik eğer alakalı değilse sadece gürültüden ibarettir.