E-Posta Pazarlama, Kişiselleştirme, Pazarlama Otomasyonu, Segmentasyon, Yeni Başlayanlar İçin

E-Posta Kişiselleştirmesinde 5 Etkili Taktik  

Aşağıdaki iki senaryoyu değerlendirin:

Senaryo #1: Mahalledeki kasaba gittiniz, 1 kg et sipariş ettiniz. Ne istediğinizin siparişini verdiniz, ödemenizi yaptınız, etinizi aldınız ve yola devam ettiniz.

Senaryo #2: : Mahalledeki kasaba gitiniz, 1 kg et sipariş ettiniz. Kasap size gülümsüyor ve isminizle sizi karşılıyor. İçeri girdiğiniz andan itibaren her zamanki gibi en sevdiğiniz kuzu etinden siparişi hazırlamaya başlıyor. Bunun için ödemenizi yaptınız, etinizi aldınız ve yola devam ettiniz.

Birinci senaryo olumsuz olan değil: Beklediğiniz şey için ödemenizi yaptınız, siparişini aldınız… Her şey sorunsuz olarak devam etti. İki alışverişte de ödemeleriniz aynıydı ancak ikincisi daha iyi hissettirdi. Dolayısıyla kendinizi daha iyi hissettiğiniz yerden alışverişe devam edersiniz değil mi?

Aynısı dijital dünyada da geçerlidir: Şaşırtıcı tecrübeler genellikle daima kazanır. Yapılan araştırmalara göre, e-posta pazarlamasıyla ilgili iş yapan şirketlerin büyük çoğunluğu kişiselleştirmenin e-posta pazarlamasını geliştirdiğine inanıyor. Fakat biz sadece müşterilerinizin ismini e-postalarınıza yazmanızdan bahsetmiyoruz. Size önereceğimiz etkili olan 5 taktiği denediğinizde müşterilerinizin her birini düzenli müşteri hale getirebilirsiniz.

1- Abonelerinize Ne İstediklerini Sorun

Eğer müşterilerinize gerçek anlamda üst düzey kişiselleştirilmiş bir servis sunmak istiyorsanız öncelikle onları tanımalısınız. Birçok dijital pazarlamacı haklı olarak üyelik formlarında çok soru sormaktan çekinmektedir. Fakat: Birçok kişi eğer kendilerine fayda sağlayacağını düşünüyorsa bilgilerini paylaşmaya niyetiyle hareket eder (marka, içerik ve teklifler gerçekten yardımcı ve ilgi alanları içerisindeyse).

İpucu: Hoş geldiniz e-posta serinizin içerisinde abonelerinizden tercihlerini güncellemelerini isteyerek, bu sayede onları ilgilendiren e-posta alacaklarının sözünü verin. Bu tarz e-postalar gönderdiğinizde gelen cevap oranlarına çok şaşıracaksınız.

2- Demografik Segmentasyon

E-posta pazarlamacılar basit bilgiler çerçevesinde abonelerini yaşlarına, cinsiyetlerine, yaşadıkları yerlere göre etkili biçimde gruplandırma ihtiyacı duyarlar. Bildiğiniz üzere bütün bu edindiğiniz bilgilerle müşterilerinizin ilgi alanlarını keşfederek bir tür persona geliştirebilir, içerikleri, ürünleri ve hizmetleri belirleyebilirsiniz. İşte burada segmentasyon devreye girer. Müşterilerinizi ilgili segmentlere ayırarak e-posta mesajlarınızı her bir abonenize göre bireysel olarak kurgulayabilirsiniz. Müşteri sayınız arttıkça onlar hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlarsınız ve e-postlarınız daha fazla hedeflenmiş olur.

Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉

3- Davranışa Göre Segmentasyon

Başlıca nüfus segmentasyonunu yaptıktan sonra sıra davranışa göre segmentasyona gelir. Mesela önceki web sitesi ziyaret içerikleri, daha önceki e-posta geri dönüşleri, alışveriş geçmişinin incelenmesi gibi detayları gruplandırıp, segmentasyon yapmanız mümkün. Bu sayede, kampanyalarınızın tüketicilerin ilgi alanları ve alışkanlıklarına göre kişiselleştirebilirsiniz.

4- Dinamik İçerik Kullanımı

Dinamik içerik, aboneleriniz hakkında topladığınız verileri kullanarak kampanyalar düzenlemenize yarayan bir otomasyon aracıdır. Abonelerinize yukarıda bahsettiğiniz segment gruplarına göre görseller ve teklifler olan bir e-posta gönderebilirsiniz.

İpucu: Dinamik içeriklere verilen tepkileri ölçümleyip, analiz ederek, elde ettiğiniz verileri yeniden değerlendirerek e-posta kişiselleştirmesini çok daha derinlemesine yapmanız mümkün.

5- Pazarlama Otomasyonun Avantajını Kullanın

E-posta pazarlama otomasyonu sizin üzerinizden bütün yükü alarak doğru mesajı doğru kişiye doğru zamanda, göndermenizin doğru yöntemidir. Otomasyon sistemini kullanmanızla birlikte abonelerinizin hareketlerini anlık olarak takip ederek güncelleme yapmanıza gerek kalmaz. Otomasyon sayesinde hazırlanmış kampanyanız, önceden belirlediğiniz parametrelere göre hangi mesajı ne zaman göndereceğini bilecektir. Pazarlama otomasyonları hakkında daha fazla bilgi almak için daha önce yayılandığımız yazılarımızı da bu linkten okuyabilirsiniz.

Bonus

euro.message tüm bu taktikleri kolayca uygulamanıza sağlayan bir dijital pazarlama platformudur. Listelerinizi kolayca oluşturabileceğiniz, farklı verileri değerlendirip analiz edebileceğiniz, pazarlama otomasyonlarına sahiptir. Üstelik tüm bunları yapabilmeniz için sürekli destek ve eğitimle her an yanınızdayız. Daha verimli e-posta pazarlama servisleri almak için yapmanız gereken tek şey bizimle iletişime geçmek 😉

İlginizi Çekebilir:
E-posta Pazarlama İstatistikleri [İNFOGRAFİK]
Google AdWords Kampanyalarında Başarısız Olmanızın 6 Nedeni
Önceki yazıyı okuyun:
Web Sitenizin Başarısı İçin Ölçmeniz Gereken 5 Önemli KPI

Elinizde birçok ölçüm kriterinin (metric) bulunması, dijital pazarlama çalışmalarınızı geliştirecek KPI’larınızı (key performance indicators- temel performans göstergeleri) belirlediğiniz anlamına gelmez. Peki...

Kapat