Geçmişte iletişim çalışmalarımızı yaparken, hedef kitle belirlemekte güçlük çekerdik. X yayını okuyanları/izleyenleri ya da Y mekanından geçenlerin genellikle ürünümüzle ilgili olabileceğini varsayarak, mesajlarımızı iletirdik. Tabii hiçbir zaman gerçekten hedeflediğimiz insanların o yayını okuyup, okumadıklarından; mesajımızla karşılaşıp karşılaşmadığından emin olamazdık. Çünkü yaptığımız iletişimi ölçümleyip, analiz edemezdik.
Geleneksel reklamcılıkta bahsettiğimiz iletişim yöntemi hala yoğun biçimde kullanılsa da dijital dünyada durum biraz farklı. Dijital dünyanın, biz pazarlamacılara sağladığı en büyük nimetlerden biri de segmentasyon yapıp, mesajlarımızı daha ilgili kitlelerle hatta doğrudan bireylerle buluşturabilmemize olanak sağlaması oldu.
Segmentasyon, özellikle e-posta pazarlama, SMS pazarlama ve Yaşam Döngüsü Kampanyaları’nda işe yarasa da maalesef hala Türkiye’de yaygın şekilde kullanılamıyor. Bunun altında Türkiye pazarının hala Batı’daki yeterli olgunluğa ve büyüklüğe ulaşamaması gibi bazı nedenler yatsa da, önemli sebeplerden biri de şirketlerin segmentasyonu nasıl yapacaklarını ve nasıl başlayacaklarını yeterince bilememeleri.
Markaların, ellerindeki üye listelerine segmentasyon yapmıyor olmalarının üç temel sakıncası var:
Segmentasyona yeni başlayanlar ya da mevcut müşteri listesini daha verimli kullanmaya çalışmaya hazırlananlar için ipuçlarını sizlerle paylaşmak istedik.
Segmentasyona başlayabileceğiniz en iyi yollardan biri, üyenizin sizin nasıl üyeniz olduğunu belirlemek olabilir. Mağazadan, e-ticaret sitenizden, reklamlarınızdan gibi pek çok yöntemle üye toplayabilirsiniz. Topladığınız üyelerin, üye olma biçimlerine göre segmentasyon yapabilirsiniz.
Mesela mağazanızdan kazak alışverişi yapan kişilere, bir hafta sonra e-ticaret sitenizden pantolon kampanyası düzenlemeniz mümkün. Ya da internet sitenizden düzenli alışveriş yapan kişilere, mağazanızın yakınına geldikleri takdirde push notification göndererek, özel kampanya sunabilirsiniz. Kısacası bu alanda senaryo çok. Başlangıç aşamasında bile verimliliğinizi arttıracak sıra dışı yöntemler bulabilirsiniz.
Üyelerinizin bulundukları yerlere göre segmentasyon yapmak iyi bir fikir olabilir. Bu sayede yaşanılan bölgelere özel kampanyalar geliştirebilirsiniz. Giyim markası olduğunuzu var sayalım. İzmir’de oturanlarla, Kars’ta oturanların ihtiyaçları iklimsel değişiklik nedeniyle doğal olarak farklı. Kış aylarında Kars için, kaz tüyü mont önerirken, İzmir için yağmurluk tipinde ince bir mont önerebilirsiniz. Kişilerin oturdukları yer bilgisine göre yapacağınız bu segmentasyona, euro.message ek imkanlar da sunuyor. euro.message dijital pazarlama platformu, e-postanın açıldığı yere göre hedefleme yapma avantajı da sunabiliyor.
Yapabileceğiniz muhtemelen en kolay segmentasyon ve genelde en çok işe yarayan modellerden biri de cinsiyet grupları. Cinsiyete yönelik iletişim kurmak her zaman için en sağlıklı yöntemlerden biri. Erkek ve kadına göre ayrı ayrı ürünler sunan kampanyalar üretmek, içerik bağlamını korur ve daha verimli sonuçlar almanızı sağlar. Erkek gruplarına, kadın kıyafeti önerseniz de normal şartlar altında işe yaramayacaktır ve büyük bir ihtimalle üyelikten çıkmaya ya da spam olarak işaretlemeye doğru yönelecektir.
Yaş grupları da en az cinsiyet kadar kolay yaratılabilecek ve en az cinsiyet kadar işe yarayabilecek bir segmentasyon alanı. Gençlerin hoşlandığı ya da ilgisini çekebilecek ürünlerle, orta yaşlıların ya da yaşlıların ilgisini çekebilecek ürünler doğal olarak farklılık gösterecektir. Bir otomobil markası olduğunuzu düşünelim ve bir indirim kampanyası döneminde olduğunuzu varsayalım. Normal şartlar altında, gençler daha sportif ve ekonomik koşullardan ötürü küçük araçlara yöneldiğinden, onlara bu araçlarla ilgili kampanyayı gönderirken; orta yaş ve üzerine daha büyük ve aile otomobili olarak kabul edilebilecek modelleri önerebilirsiniz.
Bir insanın alışveriş davranışlarını etkileyen en önemli unsurlardan biri de evli ya da bekar olması ve bebek sahipliği durumu. Evli insanlar daha ev yaşamına yönelik alışverişlere yönelirken, bekarların ev yaşamına yönelik alışverişleri düşüyor ya da farklılaşıyor. Market olduğunuzu var sayalım. Bekarların hazır gıda, işlenmiş yiyecek, makarna türünde alışveriş olasılığı daha yüksekken; evlilerin bakliyat, işlenmemiş gıda gibi ürünlere yönelmesi daha büyük olasılık. Sanıyoruz evli ve bekarlara yönelik gruplar oluşturmak için haklı bir dayanağımız var 😉
Çocuklar, doğal olarak ebeveynleri olmaksızın alışveriş yapamayacak grupları oluşturuyorlar. Çocuk sahibi aileleri özel segmente ayırarak, onlara yönelik özel içerikli kampanyalar oluşturabilirsiniz.
Üyelerinize doğal olarak e-postalar gönderiyorsunuz. Üyelerinizin bazıları gönderdiğiniz e-postaların tamamını açarken, bazıları belirli bölümünü açıyor, bazılarıysa hiçbirini açmıyor. Listenizi düzenlerken bu şekilde ayrıştırma yöntemi izleyebilirsiniz. E-postalarınızı sürekli olarak açanlara farklı kampanyalar tanımlarken; hiç açmayanları eleyebili, gönderim yapmayabilir, e-posta yerine SMS ya da push notification gibi alternatifleri deneyebilir, yahut onlara farklı başlıklarda, e-postayı açmalarına yönelik özel kampanyalar sunarak, onları da kazanmaya çalışabilirsiniz.
E-postanızı açanlar kadar önemli bir grup, e-postanızı açıp onunla etkileşim sağlayanlar grubu. Bu grup aynı zamanda sizinle ilgilenen, sizin potansiyel müşterileriniz anlamına geliyor. Size sempati duyan grubu oluşturduğu için bu grubu satın almaya yöneltecek kampanyalar sunabilirsiniz. Satın alma gerçekleşmese dahi bu kişilere “teşekkür” mahiyetinde içerikler sunarak kendi markanızı paylaştırıp, markanızın yayılmasını sağlayabilirsiniz.
Üyelerinizden bazıları e-postanızı açıyor ancak etkileşim sağlamıyorsa, o kişiye büyük bir ihtimalle alakasız ya da yanlış içerik gönderiyorsunuz ve kampanyalarınız onun ilgisini çekmiyor demektir. Bu insanlar öyle ya da böyle markanızla alakalı insanlarsa ve onları kazanmanız gerekiyorsa; böyle bir grup yaratıp, bu gruba özel daha ilgi çekici içerikler ya da Winback kampanyaları düzenlemeniz mümkün.
Üyelerinizin bazıları çok sık alışveriş yaparken, bazıları yüksek meblağlı, bazıları düşük yoğunlukta, bazılarıysa hiç alışveriş yapmıyor olabilirler. Satın alma davranışlarına göre gruplara ayırdığınız listenize yönelik özel içerikler sunmanız mümkün. Örnek vermek gerekirse, gruplarınızı aylık 1000 TL ve üzeri alışveriş yapanlar, 500 TL altı alışveriş yapanlar, 100 TL altı alışveriş yapanlar gibi oluşturabilirsiniz. Yoğun alışveriş yapanlara sadakat artırmak için ekstra hediyeli öneriler, düşük yoğunlukluların alışverişlerini yükseltmek için ekstra indirim kampanyaları deneyebilir, işe yarayan modellerinizi optimize edebilirsiniz.
Üyeleriniz sizin listenize üye olduklarında, onların doğum günü bilgilerini öğreniyor ve üye oldukları tarihleri biliyorsunuz. Bu tarihlere göre gruplar üretmeniz mümkün. euro.message platformu sayesinde doğum günü ya da üyelik yıl dönümü olan üyelere kampanya tanımlayabilir, bu sayede onlarda hem sadakat oluşturur hem de sizi hatırlamalarını sağlayabilirsiniz.
İpucu: Doğum günü konusu yaygın olarak pek çok marka tarafından kullanıldığı için maalesef suistimaller de yaşanabiliyor. İndirim olduğunu bilen pek çok insan, web sitesine üyelik panelinden doğum tarihini değiştirip, haksız şekilde birden fazla doğum günü indirimi kazanabiliyor. Bunun önüne geçmek için, üyelik bilgilerinde doğum günü seçeneğinin değiştirilmesine izin vermemenizi öneriyoruz.
Bahsettiğimiz 10 grup önerisi en azından yola çıkmanız için işe yarayabilecek öneriler içeriyor. Segmentasyon uzun bir yol ve keşfedilecek çok şey var. Hem marka için hem ürün için farklı senaryolar yaratmak mümkün. Genelde işe yarayan doğum günü kampanyaları, sizin markanızda işe yaramazken; Winback kampanyaları beklenmedik seviyede işe yarayabilir. Yoğun alışveriş yapan müşterilere ekstra indirimler sunmak ve sürekli iletişim kurmak belki onları kaçırabilirken; e-postanızı hiç açmayan grupla aşırı iletişim kurmak sizin markanızda işe yarayabilir.
Aklınıza gelen bütün senaryoları denemekten çekinmeyin. İşe yarayan senaryoları optimize etmek için çalışmak sizin elinizde. euro.message dijital pazarlama platformunda ürettiğiniz segmentasyonlara göre sizin belirlediğiniz kampanya senaryoları yaratmak, pazarlama otomasyon programları geliştirmek mümkün. Markanız için segmentasyon yaparak daha verimli kampanyalar üretmek için neyi bekliyorsunuz 😉
Dijital dünya her geçen gün büyüyor ve yeni fırsatlar sunmaya devam ediyor. Büyümek ve müşterileriyle daha yakın ilişkiler kurmak isteyen...