E-posta pazarlama yapanların üzerinde en çok çalıştığı konulardan biri de e-posta listesini büyütmek ve geliştirmektir. Sonuçta ne kadar fazla insana mesajlarınızı iletebilirseniz sonuç alma olasılığınız o kadar artacaktır. E-posta listesi genişletilip yeni üyeler kazanılırken, süreçle bir yandan da kazanılan üyelerin bazıları doğal olarak üyelikten ayrılacaktır ya da eskisi kadar aktif olmayacaktır.
İpucu: E-posta listesini büyütmeye çalışmak çok önemlidir. Ancak listenizi ne olursa olsun izinli yöntemlerle büyütmeye çalışın. İzinsiz e-posta pazarlama yapmak hem yasalara aykırıdır hem de spam gönderim olduğundan sizin e-posta itibarınıza ve genel marka imajınıza zarar verecektir.
E-posta listenizden ayrılmak istenmesinin pek çok nedeni olabilir ki bundan daha önce bahsetmiştik. Ayrılmak isteyenlere zaten doğal olarak gönderim yapmayacaksınız ve onları listenizden çıkarmanız gerekir. Aktif olmayan kullanıcılarla özel iletişim kurmak ya da sizinle her şeye rağmen etkileşim sağlamıyorlarsa listenizi temizlemek sizin daha hedef odaklı iletişim ve doğal olarak daha verimli e-posta pazarlama yapmanızı sağlayacaktır. E-posta listenizi daha temiz ve hedef odaklı tutmanın en kolay yollarını sizin için hazırladık.
Listenizde yer alan kişilere, gönderdiğiniz her e-postada üyeliklerini sonlandırma seçeneğini sunmalısınız. Eğer bir insan sizden daha fazla mesaj görmek istemiyorsa ki bu çok doğaldır, listenizden ayrılmak isteyecektir. Ayrılmak isteyenleri listenizden çıkararak, boşu boşuna mesajlar göndermemiş olursunuz ve listeniz daha ilgili insanlara hitap etmiş olur.
İpucu: Listenizden ayrılma seçeneğini e-postanızın alt bilgi bölümünde açıkça belirtilmeyi unutmayın. Açık referans metinler kullanın, örneğin “E-posta listesinden çıkmak için…”, “Üyelik bilgilerinizi güncellemek için…” vb. Böylelikle abonelerinizin seçenekler konusunda kafaları karışmamış olur.
E- postalarınızı alan kişiler, üyelikten ayrılma seçeneğine tıkladığında, onlara e-posta ayarlarını düzenleme fırsatını da sunun. E-posta gönderme sıklığının ayarlanması ve e-posta içerik konularına ilişkin düzenlemeler insanların aboneliklerini sonlandırmalarını engelleyebilir. Bu yöntem aynı zamanda listenizi daha doğru segmente etmenize yardımcı olmuş olur.
İpucu: E-postalarınızı alan kişiler üyeliklerini sonlandırmak istemeseler bile, her e-postanın alt bilgi kısmına bir bağlantı koyarak onlara bu seçeneği sunmalısınız, böylelikle onlara iletişimlerini özel olarak uyarlama şansı vererek size güvenmelerini, bu konuda kontrolün kendilerinde olduğu hissi ile daha mutlu olmalarını sağlarsınız.
Giriş bölümünde bahsettiğimiz gibi asla izinsiz gönderim yapmamanızın yanında listenizi öylesine büyütmeye çalışmayın. Alakasız ve gereksiz e-postayla dolu bir liste, çalışmalarınızı verimsiz kılacaktır. Bir şekilde listenize eklenen alakasız ya da gereksiz kişileri temizlemeye çalışın. Alakalı kullanıcılar gönderdiğiniz e-postaları daha çok açacağı gibi, tıklama oranlarını artıracak ve daha fazla geri dönüş almanıza yardımcı olacaktır.
İpucu: E-posta göndericisi olarak itibarınızı korumak için abonelerinize double opt-in (formu dolduran kişiye onay e-postası göndererek, abonenin bu e-postayı onaylaması ile müşteriyi e-posta listesine ekleme) seçeneği sunmanız sizin daha verimli sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Double opt-in sürecinin bir parçası olarak tüm yeni üyelere bir karşılama e-postası gönderin ve onlardan aboneliklerini teyit etmelerini isteyin. Ayrıca yine aynı e-postada sizi güvenli e-posta göndericisi olarak kabul etmelerini ve kendilerine alakasız e-posta göndermek istemediğinizi, bu yüzden e-posta ayarlarını yapmalarını önerin. E-posta ayarlarını yapan kullanıcılara, asla istemedikleri e-posta kampanyalarını göndermeyin. Bu, kullanıcının size olan güvenini ve inancını sarsacaktır. Üstelik alakasız e-posta aldığı için zaten e-postayı okumayarak silecektir. Alakasız gönderimlere devam ettiğiniz takdirde, muhtemelen üyelikten ayrılmaya yönelecek ya da sizi spam olarak işaretleyecektir. Abonenize istediği konularda e-posta gönderimi yaptığınız takdirde daha fazla geri dönüş alma olasılığınız artacaktır.
İpucu: Üyelerin ideal iletişim sıklıklarını ve iletişim kurulacak konuları seçmelerine olanak vererek, en çok tercih ettikleri şekillerde iletişim kurmuş olursunuz ve spam klasörüne düşme riskinizi ve daha da kötüsü unutkan veya sinirli aboneler tarafından spam e-posta göndericisi olarak işaretlenme riskinizi de ortadan kaldırırsınız.
Üyelerinizin bazıları e-postalarınızı açmayı ya da gönderilerin içeriklerine tıklamayı bırakabilir. Üyenin kendisinden kaynaklanan sebepler olabileceği gibi, sizin gönderdiğiniz e-posta içerikleri ilgisini çekmiyor olabilir. Bu tip üyelerinize yeniden ilişki kurmaya yönelik e-postalar göndererek, onlardan en çok hangi konularla ilgilendiklerini belirtmelerini isteyin. Aslında gerçekten sizden e-posta almak istemiyorlarsa listenizden bu kişileri çıkartın. Geri bildirim alamadıklarınızı aktif olmayan listenize ekleyin. Böylece ciddi bir temizlik yapmış olursunuz.
İpucu: Geri kazanma kampanyaları sayesinde hem uyuyan müşterilerinizi uyandırmış olursunuz hem de aslında kampanyalarınızda memnuniyetsiz oldukları konuları öğrenerek, e-posta pazarlama programınızı geliştirebilirsiniz.
E-posta listenizi bölümlere ayırmak, temiz bir liste muhafaza etmek açısından çok önemlidir. Çünkü bu sayede abonelerinize sadece onları en çok ilgilendiren e-postaları göndermenizi sağlarsınız. Alıcıların ne düşündüklerini ya da gerçekten ne istediklerini umursamadan “e-posta bombalamasına” başladığınız anda tüm güvenilirliğinizi kaybedersiniz. Geri dönüş almanızı sağlayacak bilgileri toplamaya ve iletişimlerinizi abonelerinize göre şekillendirmeye çalışın. Abonelerinizin hem web sitenizdeki hem de websiteniz dışındaki davranışlarını esas alarak e-postalarınızı doğru hedeflere gönderin.
Abonelerinizin davranışlarını euro.message dijital pazarlama platformunu kullanarak, pazarlama otomasyonları geliştirebilir ve müşterinize özel, anlık segmentasyonlar dahi yapabilirsiniz.
KPI bir işletmenin amacını sayısal olarak ifade etmek için belirlenen birtakım metrikler olarak kabul edilir. Sektörden sektöre hatta şirket içerisinde departmandan...