E-posta gönderimi, tasarımı ve kodlaması konusunda iyice uzmanlaştınız ve kampanya gönderimine başladınız. Peki e-posta pazarlama performansınızı nasıl ölçeceksiniz? E-posta pazarlama stratejilerinizin işe yarayıp yaramadığını nasıl anlayacaksınız? Performansınızı nasıl test edecek ve geliştireceksiniz? E-posta pazarlamada ölçmeniz gereken temel kriterler ve bu kriterleri nasıl belirleyeceğinize dair ipuçları.
E-postanızı kaç kişi açtı? Açılma oranı gönderdiğiniz e-postanızın listenizdeki kişilerin ilgisini çekip çekmediğinin en büyük kanıtlarından biridir. Bu oranı sürekli takip etmelisiniz çünkü açılma oranınızın zamanla değişebilir. Açılma oranınızı farklı yollarla test edebilirsiniz. Hangi gönderilerin açılma oranına etki yarattığını aşağıdaki basit testlerle öğrenebilirsiniz.
E-postanızın içinde bulunan linkleri kaç kişi tıkladı? En çok hangi linkler tıklandı? Ürün linkleri mi yoksa araştırma linkleri mi daha çok tıklandı? Satışlarda bir artış oldu mu? Kampanyanızı gönderdikten sonra ne kadar zaman boyunca linkler tıklanmaya devam ediyor? Tıklanma oranlarını iyileştirmek için şu şekilde testler yapabilirsiniz:
Her kampanyadan sonra alıcılarınızın üyelikten çıkma oranı nedir? Belli aralıklarla gönderilen ve akıllıca oluşturulmuş e-posta listelerinde bu oran, % 1’den azsa, ortalamayı tutturmuşsunuz demektir. Eğer düzensiz e-bülten gönderimi yapıyorsanız ya da ilk gönderinizse, üyelikten çıkma oranları daha yüksek olabilir. Her kampanyadan sonra üyelikten çıkma oranınızı mutlaka kontrol edin. Özel bir kampanyadan sonra bu oranda ani bir yükseliş olduğunu saptarsanız, içeriğinizle ilgili bir sorun olup olmadığını inceleyin. Çok sık e-posta gönderiyor olabilirsiniz. Belki de düzenli aralıklarla e-bülten göndermeyi ihmal ediyorsunuzdur. Yine de iyi, yenilenmiş ve kaliteli bir adres listesine sahip olmak, her zaman üyelikten çıkma oranınızın düşük olmasına neden olacaktır.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
E-postalarınızın geri dönüş oranını her kampanyadan sonra takip edin. İyi bir liste yönetim sistemi, geri dönüşleri ‘HARD’ ve ‘SOFT’ olarak ikiye ayıracak, listenizi sizin için temizleyecektir. Geri dönen e-postalarda ‘SOFT’ olarak adlandırılanlar, var olan ama teslim zamanında serverın çok yoğun olması gibi bir nedenden dolayı teslim edilemeyen e-postalardır. ‘HARD BOUNCE’ olanlarsa, e-posta hesabının artık kullanılmaması ya da adreste yapılan bir hata nedeniyle kesinlikle teslim edilemeyen iletilerdir. Bu adresleri listenizden çıkarın. e-postalarınızın neden geri döndüğünü öğrenmek için geri dönen her ileti hakkında e-posta pazarlama servisinizden bilgi alın. Şu şekilde test etmeyi deneyin:
Bilgi 😉
Related Digital Geri Dönüşleri Yönetmenizi Sağlar
Her geri dönüş kötü değildir. Özellikle ‘SOFT BOUNCE’ olarak tabir edilen geri dönüşler, genelde geçicidir. Bu kişileri listenizde tutmayı ve onlara tekrar e-posta göndermeyi deneyebilirsiniz. Eğer kampanyalarınızı euro.message yoluyla gönderiyorsanız, sistemimize ‘yumuşak geri dönüş’ olarak geri gelen bir e-posta adresini sonraki beş kampanya boyunca izlediğimizi bilmenizi istiyoruz. Eğer e-posta hala geri dönmeye devam ediyorsa, bu adresi otomatik olarak listenizden çıkarıyoruz. Ama e-posta adresi asla teslim edilemeyecek bir adres ise, onu anında listeden çıkartıyoruz. Bu arada hatalı bir e-posta adresine sürekli ileti göndermeye devam ederseniz, ISP’lerin böyle bir şey yaptığınız için sizi bloke edebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Geri Dönen E-postada SMTP’den Cevap Almak
Bir alıcının e-posta adresi euro.message’a geri dönerse, onu gönderen server genelde e-postanın başlığına “SMTP cevabı” (Simple Mail Transfer Protocol-E-posta gönderme protokolü) olarak tanınan küçük bir mesaj ekler. Bu SMTP yanıtları bize e-postanın neden geri döndüğünü açıklar (geçici olarak yoğun, kota dolu, adresteki kişi tatilde, hatalı e-posta adresi, varolmayan kullanıcı hesabı…vb). Bu cevap, euro.message’ın geri dönen e-postaları ‘HARD’ ve ‘SOFT’ olarak ayırmasına yardımcı olur. Ama bazen e-posta serverları SMTP cevaplarında standart kodlar ve mesajlar kullanmaz. Bu tamamen server yöneticisinin sistemi nasıl kurduğuyla ilgilidir. euro.message olarak geri dönüş raporlarında size sunduğumuz “tüm başlıkları görüntüle” hizmeti sayesinde, geri dönen her e-postanın başlığını okuyabilir ve neden geri döndüklerini öğrenebilirsiniz.
Web sitenizin günlük trafiğini her e-posta kampanyasından sonra mutlaka kontrol edin. Sormanız gereken sorular şunlar? E-posta gönderiminden sonra web sitesi trafiğiniz yükseliyor mu? Satışlar artıyor mu? Kayıtlı müşterileriniz arasından nakit ödeme yapan müşterileriniz gitmiş mi? Trafikte ani bir yükseliş var mı yoksa kadameli bir yükseliş mi söz konusu? Trafiğinizdeki yükseliş ne kadar devam edecek? E-postanızda bulunan linklerin yönlendirdiği web sayfalarında trafik/satış vb değişim oluşuyor mu? Eğer buralarda bir değişim söz konusu ise bu değişim oranlarını düzenli olarak takip etmelisiniz. Eğer değişim yaşanmıyorsa o halde web siteniz, sattığınız ürünün fiyatı gibi pek çok detayı tekrar gözden geçirmelisiniz.
Her kampanyadan sonra çok sayıda yeni aboneniz oluyor mu? Eğer öyleyse bu, alıcılarınızın gönderdiğiniz e-postaları arkadaşlarına forward ettikleri anlamına gelir. Bu da gerçekten faydalı bir içeriğiniz olduğu anlamına gelir. Eğer içeriğinizde hiç artış olmuyorsa, içeriğinize biraz daha ilginç detaylar katmaya çalışın. Bunları yapmayı deneyin:
Bilgi 😉
euro.message Kampanya Raporları
euro.message gönderdiğiniz her kampanya için raporlama yapar. Açılma oranlarının, tıklanan URL’lerin, geri dönen e-postaların üyelikten çıkma oranlarının takibini tutar. Dilerseniz bu raporları Microsoft Excel formatında indirebilir, kendi grafiklerinizi oluşturabilir, onları ekibinize yollayabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak ve bizimle iletişime geçmek için tıklayın.