Dijital Pazarlama, Yeni Başlayanlar İçin

E-ticaret Sitelerinin Mutlaka Değerlendirmesi Gereken 5 KPI

E-ticaret siteleri, kendi doğaları gereği veriyi ve bu verilerin çıktısı olan performansı odak noktası olarak görürler ki görmelidirler. Çünkü bir e-ticaret sitesi, normal bir mağaza gibi müşterilerini, potansiyel müşterilerini, mağazanın önünden geçenleri gibi pek çok detayı somut anlamda bilemez. Geleneksel ticaret için hayati önemdeki bu detayları, e-ticaret siteleri elde ettiği davranış verileri sayesinde anlayabilir, gelişmelere yeni tepkiler üretebilir ve daha önemlisi KPI’lar ortaya koyabilir. E-ticaret sitelerinin dikkat etmesi gereken sayısız KPI var. Bunların içerisinde en çok dikkat etmesi gereken başlıca KPI’ları gözden geçirelim. 


1- Avarage Order Value – Sepet Ortalaması

Sepet ortalaması olarak da çevirebileceğimiz bu metrik, bir e-ticaret sitesinde günlük ya da herhangi bir zaman diliminde toplam hasılatın, toplam işlem sayısına bölünmesi ile hesaplanır. E-ticaret siteleri, bu veriyi bularak iki sonuca ulaşmayı hedeflerler. Birincisi genel olarak kişi başına yapılan ortalama harcama verisi üzerinden, geleceğe dair planlar ve öngörüler yapabilmek. İkincisisi ise kampanya, özel ürün grupları, fiyat aşıldığında verilen ekstra indirimler gibi özel dönemde sepet ortalamasının ulaştığı seviyeyi öğrenerek kampanyanın etkisini anlamaya çalışırlar.


Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉


2- Customer Conversion Rate – Müşteri Dönüşüm Oranı

Mağazalara gelen her müşteri direk satın alma yapmadığı gibi, e-ticaret sitelerine gelen ziyaretçilerin tamamı alışveriş yapmıyor. Gelen ziyaretçi sayısının ne kadarının müşteriye dönüştüğü oranına, customer conversion rate denir. Bu oranlar sektör ürün ve hizmet türüne göre değişiklikler gösterir. Bu oranın sektör ortalamaları ve daha üzerinde olması ziyaretçilerinizi müşteriye dönüştürme işleminde başarılı olduğunuzu gösterir. Aksi halde fiyat rekabeti, sattığınız ürüne olan ilgi, marka bilinirliği ya da web sitenizin kullanışlılığı konusunda iyileştirmeler yapmanız gerektiğini ciddi olarak düşünmeniz gerekir.


3- Sales Per Visitor – Ziyaretçi Başına Satış

E-ticaret sitelerine gelen ziyaretçiler, yaygın olarak birden fazla kez alışveriş yapabilme potansiyeline sahiptir. Ziyaretçinin ya da o web sitesine üye olan kişinin belirli bir tarih aralığında ne kadar alışveriş yaptığını gösteren veri sales per visitor olarak ifade ediliyor. Bu veri sayesinde e-ticaret siteleri sahip oldukları müşterileri segmente edebilir, özel indirim grupları oluşturabilir. Yoğun alışveriş yapanlara puan/hediye, kısıtlı alışveriş yapanlara alışverişe teşvik edici kampanyalar önerebilir.


4- Customer Retention Rate – Müşterinin Tekrar Satın Alma Oranı

Yeni müşteriler elde etmek kadar önemli olan şeylerden biri de mevcut müşteriyi elde tutmaktır. Çoğu zaman yeni müşteri elde etmenin maliyeti mevcut müşteriyi elde tutmak için yapılan çalışmaların maliyetinden daha fazla olduğu görülür. Bu nedenle mevcut müşterilerinizin ne kadarının, ne kadar süre aralıklar ile alışveriş yapmaya devam ettiğini ölçmek gerekir. Customer retention rate denilen bu kavram sayesinde müşteri aidiyeti ve aidiyetin o e-ticaret şirketine oluşturduğu maliyeti ölçümlenir.


5- Bounce Rate – Hemen Çıkma Oranı

Sadece e-ticaret siteleri  için değil, aynı zamanda tüm web siteleri için kritik öneme sahip olan bounce ile gelen ziyaretçinin web sitesinde yalnızca bir sayfa görüntülemesi ifade edilir. Bounce rate ise sitede bir sayfa görüntüleyip çıkış yapılma oranını gösterir. Bu oranın yüksek olması e-ticaret sitesinin bir şekilde siteye ziyaretçi çekmeyi başarabildiği ancak, gelen müşterilerin web sitesinde olmaktan pek de mutlu olmadığını ve alışverişe yönelmediğini gösterir.

İlginizi Çekebilir:
Sosyal Medya Pazarlamasında Değerlendirmeniz Gereken 12 KPI
E-posta Açılma Oranınızın Düşüşe Geçmesinin 7 Nedeni
Önceki yazıyı okuyun:
Daha Yüksek Açılma Oranına Sahip E-Postaları Oluşturmak İçin 7 Taktik

İnsanlar bir günde ortalama 88 e-posta alsa bile, e-posta dijital pazarlamanın tartışmasız en efektif yollarından biridir. Tüm sektörlerin istatistiklerine bakılarak...

Kapat