SEO (Search Engine Optimization) çalışmalarında anahtar kelime araştırmasının önemi tartışılmaz. Eğer siteniz yanlış anahtar kelimeler üzerine kuruluysa, arama motorları ve müşterilerinizin sizi bulması pek mümkün olamaz. Yanlış anahtar kelime seçimi sadece yaptığınız harcamaların boşa gitmesini değil, harcadığınız emek ve zamanına da yazık olmasına neden olur. Anahtararaştırmasını 6 aşamada gerçekleştirebilirsiniz.
SEO kampanyası için anahtar kelime ararken yapılan ilk yanlış, müşterinizin hangi terimler ile arama yaparak web sitenizi bulacağını bildiğinizi sanmaktır. Aslında bilmiyorsunuz! Yani öncesinde bir araştırma yapmadan, tahminler ile hareket edemezsiniz. Web sitenizin ne hakkında olduğunu ve nereye, nasıl ulaşılacağını site sahibi olarak sizin bilmeniz çok doğal, ama müşterinin bakış açısı ile bu süreci değerlendirmek oldukça zor.
Bu değerlendirmeyi dar bir bakış açısıyla yapanlar, meslek jargonundan oluşan bir çok kelime elde edeceklerdir. Müşterinizin sizinle aynı sektörde çalışmama ihtimalinin çok yüksek olduğunu ve aynı sektörde çalışan kişilerin de size ihtiyaçlarının pek olmayacağını düşünmelisiniz. Ürünlerinizi veya web sitenizi tanımlarken sektöre ait kelimelerden çok müşterilerin sizin sektörünüze dair tanımlarını dikkate alın. Örneğin mutfak ya da banyo ürünleri satan bir e-ticaret siteniz var. Halkın diliyle çeşme ya da musluk gibi sözcüklerle ifade edilen şey aslında sektörde armatür olarak ifade ediliyor. Yani sizin de armatür sözcüğünden ziyade musluk ya da çeşme gibi sözcüklere yönelmeniz gerekir.
İkinci yanlış anlayış, ranking için web sitesi ile alakalı olmayan ama çok aranan kelimeleri kullanmaktır. Bir kadın giyim mağazasının “hava durumu” terimini kullanarak sıralamada yükselmesi , web sitesine ilgi göstermeyecek kişilere ulaşması dışında bir fayda sağlamayacaktır. Web sitesi trafiğinin artacağı kesin, ama bu doğru kişiler ile iletişim kurma şansı yaratmayacaktır.
Anahtar kelime araştırmasına başlama fikri gözünüzü korkutabilir. Web sitenize müşteri getirecek, conversion oranlarını artıracak ve arama motorlarının sitenizi konunun uzmanı olarak değerlendirmesini sağlayacak kusursuz kelime kombinasyonlarını bulma düşüncesi bile sizi yorabilir.
En iyisi adım adım ilerlemek. İlk adım, potansiyel anahtar kelimeleri listelemek olacaktır. Müşterilerinizin sizi bulmak için hangi kelimeleri arayacağı konusunda beyin fırtınası yapın. Bunu yaparken geniş anlamlı ve işinize özel cümleler, satış veya sadece araştırma hedefli kelime grupları, tek ve çok kelimeden oluşan terimleri düşünün. Web sitenizde sunduğunuz ürün ve hizmetlerin tümünü içeren kelimeleri çıkarın. “Ayakkabılar”,”elbiseler” gibi jenerik terimlerden istediğiniz geri dönüş sonuçlarını vermeyebilir. Web siteniz ile ilgili, ama rakiplerinizin aklına gelmeyen, rekabeti düşük kelimeleri seçmeye çalışın.
Yeni fikirler için arkadaşlarınıza, firma çalışanlarına ve uygun iletişim kurabileceğiniz müşterilerinize danışabilirsiniz. Böylece farklı bakış açılarından web sitenizi değerlendirebilirsiniz. Diğerlerinin ne yaptığını araştırmaya çalışın.
Taslak listenizi hazırladıktan sonra her anahtar kelimenin aranabilirliğine ve sitenize en kaliteli trafiği getirme ihtimaline göre eleme yapmanız gerekecektir. Google keyword research tool aracılığı ile listedeki kelimelerin gün içinde kaç kez arandığını, gerçekten dönüşüm sağladığını ve diğer analitik bilgileri alabilirsiniz. Bu araçlar size aynı zamanda o kelimelerle ilgili benzeşik arama fikirlerini de önereceğinden, listenize daha önce aklınıza gelmeyen kelime ve kelime gruplarını da ekleyebilirsiniz.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
- Web Sitenizi Doğru Ölçmenin Yararları
- Dijital Pazarlamada A/B Testi Nasıl Yapılır?
- Web Analiz Raporlarında İhtiyacınız Olacak 9 Ana Başlık
- Web Sitenizin Başarısı İçin Ölçmeniz Gereken 5 Önemli KPI
- Müşterilerinizin Satın Alma İşlemini Yarıda Bırakmasının 10 Nedeni
- E-ticarette Satın Aldıran Ürün Açıklaması Yazmanın 7 Yolu
Kelimelerin dönüşüm oranlarını, aranma ve rekabet oranlarını öğrendiğinize göre bu kriterlere göre öncelikli kelime ya da tümceleri belirleyerek listenizi küçültebilirsiniz. Böylece web sitenizin konusu ya da amacına daha uygun anahtar kelimeleri belirlemiş olursunuz.
Öncelikle işinizi ya da web sitenizin içeriğini tanımlayan genel anahtar kelimeleri belirleyin. Bu kelimeler ile özellikle bir ürünü aramayan ziyaretçilere ulaşabilirsiniz. Örneğin, çizme satan bir web sitesi için “ayakkabı” kelimesi genel olsa da, sitenin neyi içerdiğine dair önemli bir bilgi verir. Bu kelimeyi arayıp sitenize gelen ziyaretçilere çizme sattığınızı anlatmanız gerekir. İlgisiz ziyaretçilerin gelip, sitenizi hemen terketmesini engellemek için bu genel terimlerden en çok dönüşümü sağlamanıza imkan sunanları eleyin.
Ardından size özel, yaptığınız işi ya da sattığınız ürünü daha iyi tanımlayan anahtar kelimeleri belirleyin. Bu kelimeler sitenize kaliteli trafik çekmenizi ve arama motorları tarafından uzman olduğunuz konuda tanınmanızı sağlayacaktır. Yukarıdaki örnekten devam edersek “deri erkek çizmesi”, “büyük boy kadın çizmesi” gibi anahtar kelimeler daha kaliteli trafik yaratacaktır.
Elinizde 10-20 adet tam işinize odaklı temel anahtar kelimeleriniz mevcut, şimdi bu kelimeleri nasıl kullanacağınızı belirlemelisiniz. Önce bu kelimeleri desteklemek için kaç web sayfası hazırlayacağınıza ve bu kelimeleri nerede kullanacağınıza karar verin. Önerilen tek sayfada ilişkili 3-4 anahtar kelimenin kullanılmasıdır. Kelimeleri sırf metinde yer alması için kullanmadığınızdan ve spam olarak algılanmasına neden olacak kadar sık tekrarlamadığınızdan emin olun. Anahtar kelimelerin sadece içerikte yer alması gerekmez. Ayrıca title tag (başlık etiketi), meta description tagleri, headings (başlıklar), alt text (alt metin), anchor text( bağlayıcı metin)/navigational links (yönlendirici linkler)kısımlarında da kullanılabilirler.
Doğru anahtar kelimeleri bulup, doğru yerleşimleri yapmak sizin için büyük bir adım. Ancak müşterileriniz ve web siteniz sürekli değiştiği gibi anahtar kelimeler de sürekli değişiyor. Web analizi yaparak anahtar kelimelerinizi sürekli takip etmeli ve güncellemelisiniz. Ancak bu şekilde rekabet edebilir durumda kalabilirsiniz.
Aşağıdaki iki senaryoyu değerlendirin: Senaryo #1: Mahalledeki kasaba gittiniz, 1 kg et sipariş ettiniz. Ne istediğinizin siparişini verdiniz, ödemenizi yaptınız, etinizi aldınız...