E-Posta Pazarlama, Pazarlama Otomasyonu

Hoş Geldiniz E-postası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken 7 İpucu

Yeni bir işe başladığınızda ya da bir topluluğa üye olduğunuzda eski üyeler size önce hoş geldiniz der. Ardından sizden beklenenleri ve sizin neler beklemeniz gerektiği konusunu açıklığa kavuşturmak istersiniz değil mi? İşte hoş geldiniz e-postası da müşterileriniz için bu işlevi görür. Müşterinize neler verebileceğinizi bu e-postada ortaya koyar, karşılığında rakipleriniz yerine sizden alışveriş yapmalarını beklersiniz.


Neden Hoş Geldiniz E-postası Göndermelisiniz?

Diyelim ki müşteriniz e-posta adresini bırakarak e-bülteninize abone oldu. Umuyoruz yıllar boyu sürecek bir ilişkiniz olur ve sayelerinde çok para kazanırsınız, hatta sizi bütün tanıdıklarına tavsiye ederler. Tabii ilişkinizin bu yönde şekil alması için bir adım atmalısınız. Müşterileriniz e-postalarını size verdikten sonra onları arayıp sormanızı bekleyeceklerdir. Bu fırsatı satışlarınızı desteklemek için kullanmaya çalışın. Eğer müşteriniz bülteninize abone olduysa, ürününüze ilgi gösteriyor demektir. Hoş geldiniz e-postasını hemen göndererek şirketinizin hızlı ve etkin bir şirket olduğunu, üstelik müşterinizin istek ve ihtiyaçlarını önemsediğinizi kanıtlayabilirsiniz. Kayıt olan kullanıcıların ürünlerinizi satın almalarını istiyorsanız kibar olun ve onları profesyonelliğinizle etkilemeye çalışın.


Hoş Geldiniz E-postası İşe Yarar mı?

Hoş geldiniz e-postanızın müşteriye özel olması gerekir. Okuyan kişi, sizin kendisine ne kadar değer verdiğinizi anlamalı, sizin için veritabanına eklenen bir e-postadan fazlası olduğunu hissetmelidir. Belki bir etkinlikte ya da fuarda aldığınız bir kartvizitle, belki online alışveriş sonucunda ya da belki sadece e-bülten aboneliğine onay vermeleri sonucunda müşterinizin e-posta adresini edinmiş olabilirsiniz.

  • Eğer bir etkinlikte tanıştıysanız, onlara e-postada tam adları ve unvanlarıyla hitap edin. Müşteriniz etkinlikte yüzlerce kişiyle konuşmuş olabilir, herkesi hatırlamaları çok zordur. Tanıştığınız etkinliğe ve ürün gamınıza mutlaka referans verin.
  • Eğer bir alışverişin sonucu e-postalarını aldıysanız, satın aldıkları üründen bahsedin.

Hafızalarını zorlamaları için onlara yardımcı olun ve sizin için önemli ve özel olduklarını belli edin. Ancak ilginiz lafta kalmasın, onlardan geribildirimlerini isteyin. Örneğin: “Fuarı beğendiler mi? Satın aldıkları üründen memnun kaldılar mı?” gibi sorular sormaya çalışın.


Hoş Geldiniz E-postanızda Olmasını Önerdiklerimiz

Hoş geldiniz e-postasının hiç de küçümsenmemesi gereken belli bir amacı vardır. Aşağıdaki noktaları mesajınızda mümkün olduğunca atlamamaya çalışın:

  • Yalnızca özel müşterilerinize gönderdiğiniz özel e-bülteninize abone oldukları için onlara hoş geldin diyin.
  • Bülteninize abone oldukları için onlara teşekkür edin.
  • Pek çok benzer e-postanın arasında müşterinizin dikkatini çekmelisiniz. İlgi çekici ve heyecan verici bir konu satırınız olsun. E-postanızı açmalarını sağlayın.
  • E-postanızı açtıklarında onları hayal kırıklığına uğratmayın. Müşteriler gerçekten ilgilerini çekecek içerikler isterler, onlara istediklerini verin. En son haberler, en yeni teknolojiler, sektördeki bir sorunun çözümüne ürününüz nasıl yardımcı oluyor, bunlardan bahsedin.
  • Daha fazla kişisel ve kurumsal bilgi toplayın. Eğer almadıysanız irtibat kişisinin ismini, numarasını, e-posta ve açık adresini öğrenin. Şirketlerinin kendilerini pazarda ve sektörde nasıl konumlandırdığını öğrenmeye çalışın.
  • Sizden alışveriş yapmaları için onları teşvik edin. Yeni üyelere özel bir indirim ya da kampanyanız var mı? Onlara tanışmaya özel kupon verecek misiniz?
  •  Zaman sınırlaması koyduğunuz kampanyalarınız varsa son tarihlerini büyük puntolarla ve okunaklı yazın. Alışverişi kolaylaştırmak için e-postanızda checkout sayfasına link verin.

 Hoş Geldiniz E-postasında Yapmamanız Gerekenler

Şimdiye kadar yapmanız gerekenlerden söz ettik. Hoş geldiniz e-postanızın başarılı olması için bir de yapmamanız gerekenler var.

  • Önemli bilgileri sona saklamayın, en başta verin.
  • İçeriğinizi fazla uzatmayın. E-postanız kısa olsun, daha fazla bilgi için ilgili sayfalara linkler verin. E-postanızı okunabilir uzunlukta tutmak alıcınızın onu okumadan silmemesini sağlar.
  • Satış dilini fazla kullanmayın. Bu müşterilerinizi rahatsız edecektir.
  • Blok metinler kullanmayın. İçeriğinizi alt başlıklarla parçalara ayırın ve başlıklar o parçada bulabilecekleri bilgileri net şekilde ifade etsin. Bu okuyucularınızın ilgisini çekmeyen bölümleri atlamasına olanak tanır.
  • Ürün ya da kampanyanızı metin dağlarının arasına saklamayın. Bunları öne çıkarmak için görseller ve büyük fontlar kullanın.
  • Abonelikten çıkmayı zorlaştırmayın. Kimse zorla e-posta almak istemez, bülten abonelikleri kolay iptal edilebilirse müşterilerinizin aboneliği devam ettirme ihtimali daha yüksek olur.
  • Müşterilerinizden irtibat bilgilerini karşılıksız vermelerini beklemeyin. Formunuzu dolduranlara promosyon kodları ya da çekilişe katılım hakkı verebilirsiniz.

Hoş Geldiniz E-postasının Yararları

Hoş geldiniz e-postaları sıradan pazarlama e-postalarına göre daha yüksek açılma oranına sahiptir. Çünkü müşteriniz ürününüz hakkında halen heyecanını kaybetmemiştir. Bir sorun ya da ihtiyaçlarına sizin ürününüzle  çözüm bulmalarının üzerinden halen çok fazla zaman geçmemiştir ve hala bilgiye ve desteğe ihtiyaç duyuyor olabilirler. Onlara istedikleri bilgiyi verin ama çok fazla satış odaklı olmayın. Okuyucunuzu sıkacak kadar ısrarcı olmayın ya da uzun yazmayın. Bunun yerine ihtiyaç duydukları bilgiyi taşıyan eski bültenlere, ürün sayfalarınıza ya da sektör yayınlarına linkler verebilirsiniz. Böylece bilgiye ihtiyaç duydukları başka zamanlarda da size gelebilirler. Bu şekilde kendinizi yararlı bir bilgi kaynağı olarak konumlandırabilirsiniz.

Aradıkları bilgiyi hemen ulaşacakları şekilde konumlandırın. İnsanlar belki yararlı bir şeyler vardır diye sayfa sayfa gezemeyecek kadar yoğunlar. Bu işi onlar yerine siz yapın. Sosyal medya sayfalarınıza linkler verin, böylece sadece birkaç tıklamayla sizi takip edebilir ve aradıkları her şeye ulaşabilirler.

Eğer şirketinizin birden fazla ürünü varsa:

  • Her biri için ilgili linkleri verin.
  • Her biri için ilgili bültenlere üye olup olmak istemediklerini sorun.

Burada önemli olan marka adınızı profesyonellik ve değerli bir haber kaynağıyla eşanlamlı hale getirmek.


Hoş geldiniz E-postasından Sonra

E-postalarınızın spam klasörüne gitmesi hiç istemeyeceğiniz bir şeydir. Bu nedenle üyelerinize onlara neler ve ne sıklıkta göndereceğinizi baştan söyleyin ki sürpriz yaşamasınlar. Haftalık, aylık ya da üç ayda bir gönderim yapacaksanız bu takvime bağlı kalın. En önemlisi de e-postalarınızın junk klasörüne düşmemesi için üyelerinize e-posta adresinizi kişilerine eklemeleri gerektiğini hatırlatın.


Sonuç

Hoş geldiniz e-postaları pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır. Eğer doğru yapılırsa müşteriye ona değer verdiğinizi hissettirir ve e-bülteninize abonelik için bir kapı açarak satışlarınıza katkıda bulunur.

İlginizi Çekebilir:
E-posta Listenizi Temizlemenin 6 Faydası
unnadó Hoş Geldiniz E-postasında Açılma Oranını Nasıl %20 Arttırdı?
Önceki yazıyı okuyun:
[YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN] E-posta Tasarımında Dikkat Etmeniz Gereken 5 İpucu

Dijital pazarlama ve e-posta pazarlamada başarılı sonuçlar almak için en kritik parçalardan biri de tasarım. Doğru tasarım mesajınızın daha net...

Kapat