Yeni bir işe başladığınızda ya da bir topluluğa üye olduğunuzda eski üyeler size önce hoş geldiniz der. Ardından sizden beklenenleri ve sizin neler beklemeniz gerektiği konusunu açıklığa kavuşturmak istersiniz değil mi? İşte hoş geldiniz e-postası da müşterileriniz için bu işlevi görür. Müşterinize neler verebileceğinizi bu e-postada ortaya koyar, karşılığında rakipleriniz yerine sizden alışveriş yapmalarını beklersiniz.
Diyelim ki müşteriniz e-posta adresini bırakarak e-bülteninize abone oldu. Umuyoruz yıllar boyu sürecek bir ilişkiniz olur ve sayelerinde çok para kazanırsınız, hatta sizi bütün tanıdıklarına tavsiye ederler. Tabii ilişkinizin bu yönde şekil alması için bir adım atmalısınız. Müşterileriniz e-postalarını size verdikten sonra onları arayıp sormanızı bekleyeceklerdir. Bu fırsatı satışlarınızı desteklemek için kullanmaya çalışın. Eğer müşteriniz bülteninize abone olduysa, ürününüze ilgi gösteriyor demektir. Hoş geldiniz e-postasını hemen göndererek şirketinizin hızlı ve etkin bir şirket olduğunu, üstelik müşterinizin istek ve ihtiyaçlarını önemsediğinizi kanıtlayabilirsiniz. Kayıt olan kullanıcıların ürünlerinizi satın almalarını istiyorsanız kibar olun ve onları profesyonelliğinizle etkilemeye çalışın.
Hoş geldiniz e-postanızın müşteriye özel olması gerekir. Okuyan kişi, sizin kendisine ne kadar değer verdiğinizi anlamalı, sizin için veritabanına eklenen bir e-postadan fazlası olduğunu hissetmelidir. Belki bir etkinlikte ya da fuarda aldığınız bir kartvizitle, belki online alışveriş sonucunda ya da belki sadece e-bülten aboneliğine onay vermeleri sonucunda müşterinizin e-posta adresini edinmiş olabilirsiniz.
Hafızalarını zorlamaları için onlara yardımcı olun ve sizin için önemli ve özel olduklarını belli edin. Ancak ilginiz lafta kalmasın, onlardan geribildirimlerini isteyin. Örneğin: “Fuarı beğendiler mi? Satın aldıkları üründen memnun kaldılar mı?” gibi sorular sormaya çalışın.
Hoş geldiniz e-postasının hiç de küçümsenmemesi gereken belli bir amacı vardır. Aşağıdaki noktaları mesajınızda mümkün olduğunca atlamamaya çalışın:
Şimdiye kadar yapmanız gerekenlerden söz ettik. Hoş geldiniz e-postanızın başarılı olması için bir de yapmamanız gerekenler var.
Hoş geldiniz e-postaları sıradan pazarlama e-postalarına göre daha yüksek açılma oranına sahiptir. Çünkü müşteriniz ürününüz hakkında halen heyecanını kaybetmemiştir. Bir sorun ya da ihtiyaçlarına sizin ürününüzle çözüm bulmalarının üzerinden halen çok fazla zaman geçmemiştir ve hala bilgiye ve desteğe ihtiyaç duyuyor olabilirler. Onlara istedikleri bilgiyi verin ama çok fazla satış odaklı olmayın. Okuyucunuzu sıkacak kadar ısrarcı olmayın ya da uzun yazmayın. Bunun yerine ihtiyaç duydukları bilgiyi taşıyan eski bültenlere, ürün sayfalarınıza ya da sektör yayınlarına linkler verebilirsiniz. Böylece bilgiye ihtiyaç duydukları başka zamanlarda da size gelebilirler. Bu şekilde kendinizi yararlı bir bilgi kaynağı olarak konumlandırabilirsiniz.
Aradıkları bilgiyi hemen ulaşacakları şekilde konumlandırın. İnsanlar belki yararlı bir şeyler vardır diye sayfa sayfa gezemeyecek kadar yoğunlar. Bu işi onlar yerine siz yapın. Sosyal medya sayfalarınıza linkler verin, böylece sadece birkaç tıklamayla sizi takip edebilir ve aradıkları her şeye ulaşabilirler.
Eğer şirketinizin birden fazla ürünü varsa:
Burada önemli olan marka adınızı profesyonellik ve değerli bir haber kaynağıyla eşanlamlı hale getirmek.
E-postalarınızın spam klasörüne gitmesi hiç istemeyeceğiniz bir şeydir. Bu nedenle üyelerinize onlara neler ve ne sıklıkta göndereceğinizi baştan söyleyin ki sürpriz yaşamasınlar. Haftalık, aylık ya da üç ayda bir gönderim yapacaksanız bu takvime bağlı kalın. En önemlisi de e-postalarınızın junk klasörüne düşmemesi için üyelerinize e-posta adresinizi kişilerine eklemeleri gerektiğini hatırlatın.
Hoş geldiniz e-postaları pazarlama stratejisinin önemli bir parçasıdır. Eğer doğru yapılırsa müşteriye ona değer verdiğinizi hissettirir ve e-bülteninize abonelik için bir kapı açarak satışlarınıza katkıda bulunur.
Dijital pazarlama ve e-posta pazarlamada başarılı sonuçlar almak için en kritik parçalardan biri de tasarım. Doğru tasarım mesajınızın daha net...