İleti Yönetim Sistemi (İYS), 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş (TOBB) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce sunulan ticari elektronik ileti izinlerinin ve şikayet süreçlerinin yönetilebildiği web tabanlı bir platformdur.
İleti Yönetim Sistemi, hizmet sağlayıcıların arama, SMS mesaj, e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik ileti şikayetlerini iletebilmesine ve yönetebilmesine imkan tanıyan, güvenlik standartlarına sahip ulusal bir veri tabanı sistemidir.
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında, Hizmet Sağlayıcılar tarafınca alıcılara gönderilecek ticari iletilerin, Yönetmelik ile belirlenen istisnalar dışında alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği, izin dâhilinde gönderilen iletilerde ise alıcılara ret imkânı sağlanması gerektiği belirtilmiştir.
Kanunda ve Yönetmelikte tanımlandığı suretiyle ticari iletiler için alınacak yazışma onaylarında, onay fiziksel ortamda alınmış ise alıcının imzası gereklidir sadece pratikte bu belgelerin saklanması, arşivlenmesi, belgelerin güvenliğinin ve gizliliğinin sağlanması, gerektiğinde arşivden çıkarılması meşakkatli bir süreçtir. Elektronik ortamda alınması niteliğinde ise onayın alındığına dair bilgilendirmenin alıcının elektronik yazışma adresine aynı gün içinde iletilmesi gerektiği belirtilmiştir. Elektronik ortamda alınan onaylarda da benzer biçimde onayın izin sahibi kişiden alındığının elektronik kayıtlarının tutulması ve güvenli bir şekilde saklanması gerekmektedir.
Telefon, çağrı merkezi, otomatik arama makinesi, akıllı ses kaydedici sistem, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamdagerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli ileti gönderimi yapan gerçek veya tüzel kişilere Hizmet Sağlayıcı denir.iy
Hizmet Sağlayıcılar’ın, mal ve hizmetlerini pazarlamak, işletmesini tanıtmak ya da kutlama ve temenni gibi içeriklerle tanınırlığını artırmak amacıyla alıcıların elektronik iletişim adreslerine promosyon, kampanya, indirim, hediye içerikli gönderdiği iletilerdir. Bu iletilerin gönderilebilmesi için alıcıların onayı gerekir. Ancak, alınan veya dolaylı yoldan kullandırılan bir hizmete ilişkin yapılan teslimat, borç, fatura içerikli iletilerin gönderiminde onay aranmaz.
Ticari elektronik ileti alan kişidir. İzinlerini tek hesaptan yönetebilir, kolay ve hızlı bir şekilde izin durumlarını değiştirebilir, şikâyet başvurularını gerçekleştirebilir.
ÖNEMLİ: 1 Haziran 2020 tarihine kadar mevcut alıcı izinlerinin “Hizmet Sağlayıcı İşletmeler” tarafından İleti Yönetim Sistemi’ne aktarılması gerekmektedir. Yönetmelik gereğince 1 Haziran 2020’ye kadar İleti Yönetim Sistemi’ne aktarılmayan onaylar geçersiz olacaktır.
Euromessage, İleti Yönetim Sistemi ile İş Ortağı (Entegrator) olarak iş birliği içinde olacaktır. Bu sayede 01 Haziran 2020 tarihine kadar kullanıcımız olan ve üye izinleri Euromessage sistemleri üzerinde saklanan kullanıcılarımız, İYS’ye kayıt olduktan sonra, kayıt bilgilerini tarafımıza iletmeleri halinde güncel izin verisi yüklemelerinizi İYS’ye sizler adına biz gerçekleştireceğiz.
Hali hazırda Euromessage kullanıcısı iseniz; şirketinize ait E-İmza ile birlikte İleti Yönetim Sistemine kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıt sonrası tarafımıza bilgilendirme yapılması ile mevcut hesaplarınıza yüklü izin veri aktarımları sizin adınıza İYS’ye tarafımızca yapılacaktır.
Ürünlerimiz ile sms, eposta gönderimi yapabilmeniz için öncelikle İleti Yönetim Sistemine kayıt olmanız gerekmektedir. Detaylı bilgi için: //iys.org.tr/hizmet-saglayici/basvuru/nasil-yapilir
Evet. Online ortamda gerçekleştireceğiniz kampanya, duyuru, tanıtım gibi bildirim hizmetlerine devam edebilmeniz için İYS kayıt işleminizi tamamlamanız gerekmektedir. İYS’ye kayıt olan tüm hizmet sağlayıcı ve markalarına ayrı ayrı tekil IYS numarası atanacaktır.
Hayır. İYS kaydı olmayan kullanıcıların sms, e-posta gönderimleri yapılamayacağından, hizmetlerimizden yararlanmadan önce İYS kaydınızı tamamlamanız gerekmektedir.
Başvuruyu sadece MERSİS kaydı olan ve bu kayda göre yetkili görünen kişiler e-imzaları ile birlikte yapabilirler. Detaylı bilgi için: //iys.org.tr/hizmet-saglayici/basvuru/nasil-yapilir
Gönderim onayı 3 şekilde alınabilir.
Fiziksel ortamda: form veya anket imzalanması veya fuar vb. etkinliklerinde alınabilir.
Elektronik ortamda: web sites, mobil, kısa mesaj, çağrı merkezi, sosyal medya aracı üzerinden
İYS yolu ile: İYS web sitesi üzerinden, İYS mobil üzerinden, İYS çağrı merkezi üzerinden, İYS SMS kanalı ile
İleti Yönetim Sistemi faaliyete geçtikten sonra sunacağı çağrı merkezi, kısa mesaj numarası ve kısa link aracılığıyla onay alma servisleri kullanılarak onay alabilirsiniz.
4 Ocak 2020 tarihli Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’ine göre: İYS üzerinden alınmayan onaylarda, onayın alındığına ilişkin ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcıya aittir. İYS üzerinden alınmayan onaylar, hizmet sağlayıcı tarafından üç iş günü içinde İYS’ye kaydedilir. İYS’ye kaydedilmeyen onaylar geçersiz kabul edilir.
Kullanıcılarımızın onay ve ret bildirimleri, entegrator olarak tarafımızca yönetilip, kullanıcılarımıza iletilecektir.
Hayır. Kanun gereği hali hazırda devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç bilgilendirmesi, bilgi güncelleme, satış ve teslimat vb süreçleri konu alan iletiler gönderilmeden önce onay zorunluluğu bulunmaz.
Hayır. İYS ünvan bazlı onay süreci uygulamaktadır. Bu nedenle her şirketiniz için ayrı onay süreci gerekecektir.