E-ticaret sitesi analizlerinde ödeme sayfasına ulaşan ziyaretçi sayısı ile satın alma işlemini tamamlayan müşteri sayısı arasında çoğu zaman büyük farklar gözlenmektedir. Peki ürünü sepetine atıp satın alma işlemine başlamış bir ziyaretçi neden ödeme işlemini tamamlamadan siteden ayrılır? Bu nedenlerin en yaygın olan 10 tanesini sizin için hazırladık. Bu nedenlere dikkat edip, çözümler geliştirerek siz de e-ticaret sitenizde daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.
Ürünü seçip, satın alma kararı veren müşteri ödeme sayfasına geldiğinde işlemi tamamlamadan siteden ayrılabilir. Satın alma işlemi yapmadan çıkma oranının büyük bir çoğunluğu sayfanın karışık bir yapıya sahip olmasından kaynaklanır. İlgi dağıtan, gereğinden fazla bilgi içeren, aksiyona çağırmayan bir yapıya sahip olması kullanıcılarda olumsuz deneyime neden olup terk etmelerine neden olmaktadır.
Bazı müşteriler sepetine ürünü ekleyip satın almayı daha sonra yapmak isteyebilir. Örneğin 75 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava kampanyasının olduğu bir dönemde müşterinin almak istediklerinin toplam tutarı kampanya için yeterli değilse kampanya süresi boyunca alabileceği ürünleri bekleterek kampanya tutarına ulaşıp kampanyadan yararlanmak istemesinden checkout sayfasını terk edebilir.
Üye olmayan ziyaretçilerden checkout sayfasına geldiklerinde üye olma şartı ile karşılaşırlar. Çoğu ziyaretçi üye olmadan satın alma işlemini gerçekleştirmek ister. Bu noktada ziyaretçileri kaçırmamak için üye olmadan satın alma yapmalarını sağlayacak misafir ödeme sayfası gibi çözümler sunulabilir.
Satın alacağı ürünü sepetine atan müşteri ürün detayında herhangi bir kargo bedelinin varlığından haberdar edilmeyip ödeme noktasında kargo bedeli ile karşılaşırsa müşteriyi kızdıran bir neden olacağından siteyi terk etmesine neden olur.
Checkout sayfasında yer alan bilgiler ile ürün detay sayfasında yer alan bilgilerin farklılık göstermesi site hakkında müşterilerde olumsuz yargı oluşturmasına neden olacaktır. Özellikle fiyat farklılıklarının oluşması müşterinin kızmasına ve olumsuz kullanıcı deneyimine neden olacaktır.
İpucu: Web sitenize gelen müşterilerinize ne olursa olsun yanıltıcı bilgi vermeyin. Sonuçta sizi hiç görmeyen, sanal bir ilişki kuran müşteriniz hakkınızda en doğru bilgiyi web sitenizden alma hakkına sahip olduğunu düşünür. Bu varsayımla hareket eden ziyaretçiye yanıltıcı bilgi verilmesi ziyaretçinin siteyi bir daha ziyaret etmemesine dahi neden olabilir.
Müşteri ödeme aşamasına geldiğinde hangi ürünü satın alacağı, kaç adet olacağı, teslimatı, garanti ve iade koşullarının neler olduğu, kargo bedeli, toplam indirim gibi bilgiler açıkça belirtilmelidir. Bu bilgiler yeterince açık olmadığı takdirde, müşteriler satın almadan çıkmaya yönelecektir.
Müşterinin checkout sayfasını terketmesinin bir nedeni de kargo bedelinin makul fiyatlar üzerinde olmasıdır. Satın alınan üründen daha yüksek kargo bedeli olması müşterileri satın alma fikrinden uzaklaştıracaktır.
Tek tip ödeme yerine çeşitlilik sağlanmalıdır. Özel ödeme sistemleri, havale, kapıda ödeme veya taksitli ödemeler mutlaka yer almalıdır. Hatta bir kaç ödeme şeklinin beraber kullanılabileceği bir platform oluşturulması müşterinin satın alma kararını etkileyecektir.
Müşterilerin çoğu ürünü sepetine eklemiş olsa dahi satın almaya hazır olmayabilir. Ürün hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, ürünü satın almak için bütçesinin yetersiz olması gibi durumlar müşterinin satın alma yapmadan siteyi terketmesine neden olmaktadır.
Bir çok müşteri aynı ürünü satan siteler arası fiyat karşılaştırması yaparak ürünü satın almaktadır. Rakiplerce sunulan uygun kampanyalar veya fiyat avantajları müşterinin rakip siteden alışveriş yapmasına neden olacaktır.
Eylül ayının ortasında Türkiye’de neredeyse her ailede okulların açılmasıyla tatlı bir heyecan yaşanıyor. Yeni kitaplar, yeni kıyafetler, yeni sınıf, yeni...