Bilgi teknolojilerinin ve internetin günlük hayatın bir parçası haline gelişi toplanan verinin büyüklüğünü hızlı bir şekilde artırıyor. Gönderilen tweetler, arama motoru üzerinde yapılan aramalar, yazılan bloglar, web sitesi gezinmeleri sırasında bırakılan izler, yapılan yorumlar, antreman sırasında katedilen mesafeler, çekilen fotoğraflar, videolar ve daha niceleri Büyük Veri diye adlandırdığımız bütünün bir parçasını oluşturuyor.
Büyük Veri’nin ne anlam ifade ettiğini yeni başlayanlar için büyük veri yazımızda detaylıca bahsetmiştik. Hem özel, hem de kamu kurumları açısından Büyük Veri, kişilerin kurumla yaptığı doğrudan etkileşimler; firmadan alınan ürünler, kuruma verilen dilekçeler, çağrı merkezine yapılan aramalar, web sitesi üzerinde bakılan ürünler ve bütün bunların geriye dönük onlarca yıllık arşivi olabildiği gibi kurum ile doğrudan etkileşim içinde olmadan gerçekleştirilen sosyal medya kullanımı veya bir gazetede kurum hakkında çıkan haberin altına yapılan bir yorum şeklinde olabiliyor. Etkileşimin dolaylı olması, etkilerinin doğrudan olmasını engellemiyor.
Şu bir gerçek ki günümüzün başarılı özel ve kamu kurumları Büyük Veri’ye gerektiği ilgiyi göstermeyi başaranlar arasından çıkacak. Hatta varlığını geleceğe taşıyabilmenin belirleyici kriterlerinden biri firmanın Büyük Veri ile nasıl baş ettiği, veriyi nasıl içgörüye dolayısı ile fırsata ne ölçüde dönüştürdüğü olacak.
Pazarlama departmanları firmaların ulaşmak istediği kitle ile en yakın temas kuran birimleri. Dolayısı ile ilgili kitlenin yaratmakta olduğu bir kısmı firma bünyesinde, bir kısmı internet bulutunda duran Büyük Veri en büyük fırsatı bu birimler için oluşturuyor. Farklı kanallardan gelen Büyük Verilerin tek tek ve konsolide analizleri müşteri davranışları ve beklentileri hakkında pazarlamanın daha önce sahip olmadığı bilgilere ulaşmasını sağlıyor.
Büyük Veri doğru otomasyon teknolojileri ile birleştiğinde firmanın milyonlarca müşterisi ile özelleşmiş, birebir iletişim anlamına geliyor; web sitesinde baktığı ürünü satın almayan müşteriye özel teklifi otomatik olarak göndermek, tarifesini aşan konuşmalar yapan müşteriye bir üst tarifeyi önermek, periyodik olarak tüketim malzemesi alan müşteriye bir sonraki satın alma zamanı gelirken hatırlatma yapmak. Bunların hepsi ve çok daha fazlası Büyük Veri ve Pazarlama Otomasyonu ile mümkün oluyor.