Dijital pazarlamanın sağladığı teknolojik nimetler, müşteriler hakkında çok fazla veri toplanmasına olanak sağladı. Artık müşterilerimizin, hangi cihazı kullanarak ya da hangi coğrafi noktadan web sitemize geldiğini biliyoruz. İnsanların web sitemize geldiklerinde nelerle ilgilendiklerini, hangi sayfalarda ne kadar vakit geçirdiklerini, sayfalar arasındaki geçişleri hakkında kesin bilgiye sahibiz. Eskiden bu verilere sahip değildik ve tamamen varsayımlar üzerinden müşterilerimizle iletişim kurmanın planını yapıyorduk. Değişen dünyada veriler sayesinde hareket edebiliyoruz. Artık varsayımlar yapmak zorluk olmaktan çıktı. Esas zorluk, Büyük Veri yazımızda da bahsettiğimiz gibi bu verilerin doğru yönetimini yapabilmek.
Pazarlama otomasyonunun genel tanımını yapmak çok kolay değil. Daha çok, işlevleri üzerinden tanımlanan otomasyon sistemleri; şirketlerin insanlara bağlı iş akışı üretmektense, bilgi toplamaya ve müşterilerle ilgili olan davranışları analiz etmelerine yarıyor. Şirketler, otomasyonlar yardımıyla analiz edilen verilere göre öngörülerde bulunarak, var olan ya da potansiyel müşterileriyle yine otomasyonlara verdikleri görevler yoluyla doğrudan iletişim kurabiliyor.
İnsanlarla dijital dünyada iletişim kurabilmek sadece bir web sitesine sahip olmaktan ibaret değil. İnsanlar sizin hakkınızda sosyal medya, e-posta, dijital reklamlar gibi pek çok araçla bilgiye ulaşabiliyor. Yani bir şirketin dijital var oluşu, dijital iletişim rekabetinin içerisinde var olması ve sektörel bazda internet trafik paylaşımını yapabilme yeteneğiyle açıklanıyor.
Web siteleri elbette dijital iletişimin merkezinde yer alıyor. Diğer araçlarla ne kadar iletişim sağlanırsa sağlansın, güçlü ve ilgi çekici web sitesi yaratılarak hedef kitlenin, şirketin web sitesinde vakit geçirmesi amaçlanır. Pazarlama otomasyonlarının yardımıyla web sitesine gelen potansiyel müşterilerin, ilk tıklamasından itibaren her türlü davranışları takip edilebiliyor ve takip edilen davranışlara göre otomatik iletişim tepkileri verilebiliyor.
Bunu basitçe anlatmak gerekirse. Cep telefonu satan web sitenize Google aramaları sonucunda bir kullanıcı geldi ve 1.000 TL’nin altında 3 farklı cep telefonunun ürün sayfalarını dolaştı ve durdu. Pazarlama otomasyonları sayesinde, isterseniz kullanıcıya şöyle bir öneride bulunabilirsiniz: “Gezdiğiniz 3 alternatife göre değerlendirdiğimizde şu telefonları da incelemek istersiniz diye düşündük”. Kullanıcılar normal şartlar altında kendilerine katma değerli bilgiler sunan bir web sitesine önem atfedecektir ve önerinizi dikkate alacaktır. Önerileriniz sonucunda, mesela gezilen 5. telefondan sonra yine müşterinize şöyle bir anlam içeren mesaj iletebilirsiniz: “Size farklı alternatifler sunmamız ve gezdiğiniz telefonların karşılaştırmalı bilgilerini paylaşmamız için e-postanızı bizimle paylaşabilirsiniz”.
Yukarıda bahsettiğimiz örnekler çoğaltılabilir ve çok farklı sektörler için farklı senaryolar da üretilebilir. Mesajın içeriği ve ne zaman, hangi koşul gerçekleşirse iletileceği size kalmış bir şeydir ki, giriş bölümünde de bahsettiğimiz üzere bütün mesele bu davranışların yönetimini doğru yapabilmekte. Bu şekilde süreçleri otomatize etmeniz demek, insan kaynaklı hataları kolaylıkla elemeniz ve süreci tamamen doğru şekilde takip etmeniz demektir. Ayrıca satışlar için gelen bildirimleri inceleyebilir ya da hiç fark edilmemiş kaynakları keşfedebilir, işe yarayanları anlamlandırıp daha farklı davranış metodları geliştirebilirsiniz.
Gelişen teknolojik avantajlarla birlikte pazarlama endüstrisinde otomasyon sistemleri için kullanılacak birçok seçenek de ortaya çıkıyor. Pazarlama otomasyonu seçimi, otomasyonun gerçekten ihtiyacınız olan servisleri verip vermediğini kontrol etmekle başlar ki bunun için önce sizin de ihtiyaçlarınızı iyi belirlemeniz gerekir. Mevcut CRM altyapınızla uyum gösterip, entegre olabilecek ve aynı zamanda size doğrudan danışmanlık yapacak ve yardımcı olacak otomasyon servisini bulmanız gerekir.
euromessage dijital pazarlama otomasyonu kolay entegrasyonu, coğrafi hedeflemeden, kişiselleştirilmiş müşteri yolculuğu, ibeacon gibi pek çok servisi ve aynı zamanda danışmanlık ve eğitim gibi özellikleriyle Türkiye’nin en başarılı pazarlama otomasyon servisi olarak öne çıkıyor.
Google'ın, Google ve partner sitelerinde reklam verme servisi Adwords'ün en önemli özelliklerinden biri de sadece metin reklamı değil, aynı zamanda...