Sosyal medya, hedef kitlenizle şahsi ilişkiler kurmanıza yardımcı olan ve aynı zamanda gelirinizi, erişiminizi ve genel yatırım getirinizi de arttırmanızı sağlayan faydalı bir araçtır. Neredeyse tüm markaların yer aldığı sosyal medyada başarılı iletişim için hayran kitlenizin, takipçilerinizin ya da beğenilerinizin sayısını takip etmenin ötesinde sosyal medyada doğru KPI’lar izlediğinizden emin olmalısınız. Sosyal medyada birçok farklı metriği ölçebilirsiniz fakat dikkat etmeniz gereken asıl sorular şunlardır:
Bu sorulardan hareketle, sosyal medya KPI’larınızda odaklanmanız gereken 4 temel alan vardır:
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
- Sosyal Medyada Hangi Sıklıkla Paylaşımda Bulunulmalı?
- Foursquare ve Swarm’da Etkili İletişim Yapabilmek İçin 7 İpucu
- Sosyal Medya Yöneticisi Olmak İçin Yapılması Gereken 7 Şey
- Instagram Sayesinde Daha Fazla Potansiyel Müşteriye Ulaşabileceğiniz 4 Basit Strateji
- Influencer Marketingde Mutlaka Dikkat Etmeniz Gereken 9 İpucu
Etkileşim sosyal medyada dikkat etmeniz gereken ilk alandır ve ayrıca bahsedeceğimiz diğer tüm sosyal medya KPI’larındaki ilerlemeyi de hızlandır. Basitçe söylemek gerekirse, etkileşim sosyal güncellemelerinizin aldığı beğeni,paylaşım ve yorumların miktarını ölçer. Düşük etkileşime sahip büyük bir erişime ulaşmak insanları etkileyen herhangi bir pazarlama iletiniz ya da içeriğiniz olmadığı anlamına gelir ve milyonlarca insana ulaşmanız ne sunduğunuzla ilgilenmedikleri müddetçe hiçbir şey ifade etmez.
Hedef kitleniz sizinle etkileşime girdiği takdirde ne kadar küçük bir erişime sahip olursanız olun kolaylıkla büyüyebilir ve daha fazla hedef kitleye ulaşabilirsiniz. Ayrıca etkileşim, Facebook ve Twitter gibi platformlarda önemli bir rol oynayarak kaç kişinin paylaşımlarınızı gördüğünü öğrenmenizi sağlar (diğer bir deyişle erişim alanınız– #2 odak alanına bakın).
Facebook ve Twitter, etkileşimi kalitenin ve popülaritenin bir işareti olarak görür. İçeriğiniz ne kadar çok etkileşim alırsa, o kadar fazla haber akışı Facebook tarafından filtrelenecektir. Benzer şekilde, bir tweet retweet ya da beğeni aldıkça Twitter profilinizde çok daha belirgin hale gelecektir. Ölçeceğiniz gerçek KPI’lar sosyal medya platformlarına göre değişiklik gösterecektir fakat genel olarak şunlara içerir:
Bağlantı tıklamaları gönderinizin içerdiği başlık ve görsellerin kalitesini yansıtır. Elbette, bazı takipçileriniz paylaştığınız her şeye tıklayacaklardır fakat insanların çoğu (özellikle yeni insanlar) yalnızca ilgilerini çeken gönderilere tıklayacaklardır. Çok sayıda tıklama düşük beğeni ve paylaşıma sahipse gönderinizin dikkat çektiğini fakat kitlenizi etkileşime geçirecek nitelikte bir içerik sunmadığını gösterir. Eğer düşük miktarda tıklanma oranıyla birlikte yüksek etkileşime sahipseniz farklı başlık ve görselleri test ederek nasıl bir içerik oluşturmanız gerektiği üzerinde çalışabilirsiniz.
İnsanlar popüler olan şeylere doğru yöneldikleri için beğeniler oldukça dikkat çekici olabilir. Ayrıca, daha fazla beğenilenler çoğu platform algoritmasına bu belirli içeriğin arama sonuçlarında daha yüksek bir noktaya ya da daha fazla insan gösterileceğini belirtiyor.
Bugünlerde bir gönderi üzerinde beğene tıklamak pasif ve düşüncesiz bir eylemdir. Elbette beğeni elde etmek isteyebilirsiniz fakat paylaşmak çok daha bilinçli bir karardır. Birisi sizin gönderinizi paylaştığında arkadaşlarına, meslektaşlarına ya da ailelerine kişisel bir tavsiye vermiş olur. Bu nedenle, paylaşımlar işinizin kalitesinin önemli bir göstergesidir.
İlginç ve alakalı bir içerik konuşmayı tetikleyecektir. İnsanların eleştirel yorumlarda bulunmaları hiç yorum almamanızdan çok daha iyidir çünkü sessizliğin aksine övgü, eleştiri ve genel tartışma pazarlamada ilerleyebilmenize yardımcı olur. Ayrıca, yorumlarınız üzerine yorum elde etmek içeriğinizin doğru ilgi noktalarına ulaşabildiğini gösterir.
Markanıza dair çeşitli tag ya da mentionlar insanların sizinle ilgili konuştuğunu gösterir. Bu, insanların zihnindeki konumunuzu koruduğunuzu gösterdiği için site uygunluğunuz üzerinde odaklanmanızı gerektiren bir diğer KPI’dır.
Sosyal medya platformlarının hepsi bu metriği sağlamayabilir fakat yine de dikkat etmeye değer diyebiliriz. Birçok sosyal medya sitesi günümüzde marka araştırmaları için arama motoru olarak kullanılıyor. Maalesef, sizi takip eden fakat profilinizi asla ziyaret etmeyen oldukça fazla insan olabiliyor.
Bu KPI diğerleri kadar önemli olmamakla birlikte hedef kitlenizin satın alma niyetini tam olarak ölçemeyebilir fakat son gönderinizin ötesinde markanıza olan ilgiyi belirtebilir.
Aktif takipçiler, son 30 gün içerisinde sitenize giriş yapmış ve içeriğinizle etkileşime geçmiş kişilerdir. Ne yazık ki, çoğu marka için, sayfayı beğenen ya da takip eden insanların düzenli bir şekilde ziyaret ederek içeriği kontrol etmesi pek olası değildir. Çoğu ağda bunu yapmak sorun olsa da ManageFlitter gibi araçlar sayesinde Twitter’da çok daha kolaydır. ManageFlitter sitenizde aktif olmayan ya da sahte herhangi bir kişiyi tespit edebilmeniz için faydalı olabilecek bir araçtır. Birkaç saniyede kayıt olarak takipçi listenizi kontrol edebilir ve alakasız takipçilerden kurtulabilirsiniz.
Erişim, günümüzde hala önemli olan eski bir pazarlama metriğidir. Mesajınızın ne kadar ilerleyebildiğini ve ne kadar insana ulaşabildiğini gösterir. Fakat sosyal medyada erişimi ölçmek bazen yanıltıcı olabilir çünkü yalnızca gönderinizi potansiyel olarak kaç kişinin gördüğünü veya gönderinizin kaç kişi için uygun hale getirildiğini gösterir. Ayrıca x miktardaki beğeniler gibi kesin cevaplara sahip olan etkileşimin aksine erişim yalnızca bir tahminden oluşur. Erişimi aşağıdaki KPI’ları takip ederek ölçebilirsiniz.
Herhangi bir etkileşime bakılmaksızın markanızı sosyal medya üzerinden takip eden insanların toplam sayısı sizin erişiminizi gösterir. Bu, gönderilerinizi görebilen aktif olarak görmek istediğini belirten insanların toplam miktarıdır.
Gönderinizin birinin haber akışında ya da zaman tünelinde kaç kez görüntülendiğini gösterir. Bu, sizi takip eden kişiler tarafından ya da takipçilerinizin tanıdıkları birinin sizin içeriğinizi beğenmesi veya paylaşması ile gerçekleşebilir. Dolayısıyla bu her görüntülenmenin gerçekten sizin gönderilerinize bakan ya da farkeden birine ait olmadığını gösterir. Her ne kadar bunun gibi anlaşılması güç durumlar olsa da yüksek bir görüntülenme sayısı her zaman daha iyidir.
Sitenizdeki trafiğin yüzde kaçı sosyal medyadan geliyor? Eğer sosyal medya içeriğiniz için fazlasıyla zaman ve çaba harcıyorsanız, elde ettiğiniz sayının bunu yansıttığını görmek isteyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, analiz raporların kaynaklar bölümüne gitmek ve trafiğinizin önemli bir kısmının sosyal medyadan gelip gelmediğine bakmak. Eğer öyle değilse gönderilerinizin erişimini genişletmeniz gerekebilir.
Elbette, sosyal medya hesaplarınız ilgi görmeye başladığında elde ettiğiniz beğeni ve paylaşımları takip etmek, içeriğinizin insanların hoşuna gittiğini görmek keyif verici olabilir fakat ya sonuç? Sosyal medya kanalarınızda yaptığınız yatırımın geri dönüşünü en iyi şekilde elde edebilmek için öncelikle etkileşimde bulunan hayran kitlenizden kaçının işletmenizden gerçek anlamda bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğini sorgulamalısınız.
İnsanlar paylaştığınız fotoğrafları beğendikleri için Instagram’da büyük bir takipçi kitlesine sahip olabilirsiniz. Peki bu kitle yeni satışlar getirecek şekilde nasıl dönüşebilir? Diğer taraftan, LinkedIn’de küçük bir takipçi kitlenizin olduğunu fakat size devamlı olarak yeni potansiyel müşteri getirdiğini düşünelim. Hangisi daha fazla ilgiyi hak ediyor? Şöyle ki, eğer satın alma gerçekleştirebilecek potansiyel müşteriler elde edemiyorsanız ya yanlış platformdasınızdır ya da sunduğunuz içerik hedef kitlenizle uyuşmuyordur. Sorunu ne kadar çabuk belirlerseniz sizin için o kadar iyi olur. Bunun için hedef kitlenizi takip etmeye başlamalısınız. Ayrıca, içeriğinize bakan ve tepki gösteren insanların demografik özelliklerini gözden geçirerek kitlenize dair fikir sahibi olabilirsiniz.
Hiçbir dijital pazarlama stratejisi elde edilen müşteri sayısını ölçmeden tamamlanmış sayılmaz. Sosyal medya gönderilerinizin çoğu hedef kitleniz için içerik sağlamaya ve onlarla iletişim kurmaya odaklanmalıdır. Fakat karşılığında bir şey isteyecek zamana geldiğinizde bu takipçi kitlenizin kaçından geri dönüş alabileceğinizi bilmek isteyebilirsiniz. Bu sosyal medya pazarlamasındaki başarınızın esas ölçümüdür. Eğer gerçekten doğru hedef kitleye ulaşarak markanızla aralarında bir bağ oluşturmayı başardıysanız, ürün ve servislerinizle ilgileneceklerdir. Takipçilerinizin büyük bir kısmı mevcut müşterilerinizden oluşurken geriye kalan önemli bir kısmı ise yalnızca içeriğinizle ilgilenenlerden oluşacağı için sosyal medyadan yüksek sayıda yeni müşteri oranları beklememelisiniz. Ne yazık ki durum böyle.
Öte yandan, hangi sosyal medya kanallarının daha yüksek ya da düşük sayıda takipçi ürettiğine dikkat edebilirsiniz. Bu şekilde, hangi kanala daha fazla odaklanmanız gerektiğini ve hangi kanaldan en iyi potansiyel müşterileri elde edebileceğinizi görebilirsiniz. Bazen insanlar elde ettiğiniz müşterilerin sayısını ya da dönüşüm oranlarını izlemenin gerekli olmadığını düşünürler fakat sosyal medyada yaptığınız yatırımlarınızın getirisini başka türlü nasıl ölçebilirsiniz ki? Etkileşimi ve erişimi ölçmek markanızın iyi görünmesini sağladıkları için keyifli olabilir fakat esasen KPI’ları izlemek zorundasınız. Sosyal medya KPI’larını ölçmenizin amacı pazarlama stratejinizi doğrulamak değil geliştirmektir.
Bunların hepsi akıllıca seçimler olduğu halde yalnızca markanızın en etkin olduğu platformlarla alakalı olan ve hedef kitlenizin davranışlarına en uygun sosyal medya KPI’larına odaklanmanız gerektiğini unutmayın. Her hedef kitle farklıdır. Dolayısıyla, eğer müşteriniz beğene tıklamaya istekli değilse bunun için kendinizi suçlamanıza gerek yok. Neyin daha mantıklı olduğunu ve gerçekten başarı gösterdiğini takip edin.
Öneri: Sosyal medya yönetimi ve monitoring konusunda Türkiye’nin en önemli platformlarından biri olan Semanticum‘dan destek alabilirsiniz. Demo talebi, daha fazla bilgi ve iletişim için tıklayın.
E-posta pazarlamada başarıya ulaşmak için en önemli parçalardan biri olan önizleme metni, genellikle e-posta pazarlamacıların gözünden kaçan ya da yeterince...