Dijital Pazarlama, Sosyal medya, Yeni Başlayanlar İçin

Sosyal Medya Yönetimi İçin 7 Önemli Google Analytics Raporu

Sosyal ağların büyük bölümü sağlıklı bir dijital pazarlama veri analizi servisi sunamıyor. Google Analytics dijital pazarlamacılara yaptıkları çalışmalarda daha derine inmeyi ve hedef kitlelerinin kim olduğunu anlamalarına yardımcı oluyor. Google Analytics raporları ziyaretçilerin web sitesini nasıl bulduğunu, web sitesini nasıl kullandıklarını ve web sitenin nasıl yardımcı olduğu gibi pek çok veriyi sağlıyor. Eğer Google Analytics’i sosyal medya pazarlama çalışmalarınızı analiz etmek için kullanmıyorsanız, sosyal medyada yaptığınız çalışmaların sonuçlarını yeterince verimli değerlendiremeyebilirsiniz. Kritik verilerle sosyal medya pazarlama çabalarınızı geliştirecek Google Analytics raporlarından bazılarını sizinle paylaşmak istedik.


1- Kitle&Demografik Genel Değerlendirmesi

Anahtar nokta kitlenizi tanımaktır ve kitlenizin değişmeyeceğini asla varsaymamalısınız. Değişiklikleri belirlemek için düzenli olarak Kitle Genel Değerlendirme Raporu’nu ve Demografik Genel Değerlendirme Raporu’nu kontrol edin. Yaş aralığı, cinsiyet, coğrafi konum ve dillerin neler olduğunu belirleyin. Ayrıca siteden çıkma oranı, genel oturum süresi ve aylık kullanıcı sayısına dikkatinizi verin. Bu temel raporlar sizin sosyal medyada hangi kitleyi hedeflemeniz gerektiği konusunda yol gösterecektir. 


2- Kazanç Kaynağı/Mecrası

Web site ziyaretçilerinizin nereden geldiğini biliyor olmanız önemlidir. Sosyal medya diğer web sitesi kazanç kaynaklarına göre yeterince başarılı değilse, diğer başarılı kaynaklara bakın ve bunların sosyal medya sayfalarınızdan neden daha çok tıklanma aldığını bulmaya çalışın. Bu yönlendirici web sitelerinde ne gibi bilgiler ve linkler var. Diğer sitelerin ya da kaynakların içeriklerinden ya da sunduklarından hangilerinin sosyal medya iletişiminizde yer almadığını ya da eksik kaldığını analiz ederek, daha etkili bir sosyal medya iletişim stratejisi belirleyebilirsiniz. 

 


3- En Çok Okunan Sayfalarınız

Web sitenizin en popüler sayfaları aynı zamanda sosyal medyada düzenli olarak belirtmek isteyeceğiniz sayfalar olma ihtimali yüksek. Analytics raporu web sitenizdeki en popüler sayfaları, kullanıcıların sayfada geçirdikleri ortalama vakti, bu sayfadan siteye giriş sayısını ve kullanıcının sayfadayken çıkma oranını ortaya koyacaktır. Bu rapor, hangi sayfanın web sitenizde kullanıcılar tarafından değerli bulunduğunu ortaya koyan çok faydalı bir bilgidir. Bu sayfaların linklerini sosyal medya paylaşımlarında paylaşmak isteyeceksiniz.


4- Sosyal Genel Bakış

Google Analytics sayesinde alabileceğiniz en önemli sosyal medya raporu, hangi sosyal medya kanalının daha çok sonuç verdiğini ortaya koyan standart bir rapordur. Bu sayfa aynı zamanda tüm sosyal medya sitelerindeki toplam web site oturum sayısını ve sosyal medya odaklı dönüşümlerin toplam sayısını da verir. Bu sizin hangi sosyal medya sitenizin en çok trafik sağlayan olduğunu belirlemenizi, hangisi üzerine daha fazla çalışmanız gerektiğini ve en çok yatırım getirisi sağlayanı saptamanızı sağlar.


5- Sosyal Ağlarda En Çok Tıklanan Sayfalar

Google Analytics sayesinde sosyal medya paylaşımlarınızda en sık tıklanan URL’leri öğrenebilirsiniz. Bu sayede gelecekteki sosyal medya paylaşımlarınız için bu popüler sayfaları ya da bu sayfaların başarılarını ilham alacak şekilde yeni sayfalar planlayabilirsiniz. Aynı zamanda sayfalarda geçirilen ortalama zaman süresini de göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz çünkü bu sayede çok süre geçirilen popüler siteyi keşfedip paylaşımlarınızı bu sayfa odaklı hale getirebilirsiniz.


6- Sosyal Dönüşüm

Aslında bu raporu 4 ve 5. madde ile birleştirerek açıklamak mümkündü ancak ayırmak daha doğru olacak. Google Analytics’şn sunmuş olduğu dönüşüm raporlarını inceleyerek hangi sosyal medya kanallarının dönüşüm sağladığını görmek için kullanabilirsiniz. Bu rapor sayesinde, sosyal medya pazarlama eforlarında yatırım getirisi durumuna göre hangi ağa daha fazla yatırım yapmanız gerektiğini planlayabilirsiniz. Örneğin LinkedIn’den arzuladığınız sonuç gelmiyorsa ya LinkedIn iletişiminizi değiştirirsiniz ya da LinkedIn iletişimine ağırlık vermeyi bırakırsınız.


7- Kullanıcı Akışı Raporu

Eğer hala Google Analytics’te Kullanıcı Akışı raporunu kullanmadıysanız çok faydalı bir veriyi kaçırıyorsunuz. Bu rapor sayesinde sitenize gelen kullanıcının sitenizde gezinirken geçirmiş olduğu yolculuğu görselleştirebiliyorsunuz. Bu rapor hangi sayfaların kullanıcıyı web sitenizden ayrılmaya ittiğini, hangi sayfaların ise bir diğer sayfaya geçiş yapılması için teşvik ettiğini belirlemek için oldukça faydalıdır. Sosyal medyadan gelen kullanıcıların web sitenizde neler yaptığını analiz etmeniz, diğer kaynaklarla karşılaştırmanız açısından işinize yarayabilir. Sosyal medyadan gelen ziyaretçilerinizin davranışlarını anlayarak, sosyal medya iletişiminizi davranışlara göre kurgulayabilir ya da yeniden gözden geçirebilirsiniz. 


Tüm bu bilgiler hangi sosyal medya kanallarının en çok trafik ürettiğini, hangi stratejilerin işe yarayıp yaramadığını, hangi sayfaların en popüler olduğunu ve hangilerinin kullanıcılardan dönüşüm aldığını anlamak için yardım edici bilgilerdir. Bu bilgileri daha fazla web site trafiği ve dönüşüm sağlamak için sosyal medya paylaşımı oluştururken göz önünde bulundurabilirsiniz.


Bilgi: Sosyal medya analiz, yönetim ve ölçümleme konularında Semanticum‘dan destek almanız mümkün. Demo talebi ve daha fazla bilgi almak için tıklayın.

İlginizi Çekebilir:
[16-22 Temmuz] Haftanın Öne Çıkan Sosyal Medya Haberleri
Okula Dönüş E-posta Kampanyalarınızda Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey
Önceki yazıyı okuyun:
[YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN] 9 Adımda SMS Pazarlaması Rehberi

Başlığı gören ya da içeriği okumaya hazırlanan herkesin içten içe "SMS mi kaldı yaa?" dediğini duyuyor gibiyiz. Kabul ediyoruz SMS...

Kapat