Sosyal medya denince akla gelen en önemli ağlardan biri de kuşkusuz Twitter. 2010’lu yılların başında çok yoğun olarak kullanılan ancak son dönemde biraz da olsa gözden düşen Twitter, halen markaların dijital iletişimi için önemli araçlardan biri konumunda. Özellikle haberdar olmak, dünyayı/gelişmeleri takip etmek ve yaymak konusunda tartışmasız lider sosyal ağ olan Twitter’da markaların iletişim yaparken, dikkat etmesi ve yapmaması gereken temel hataları gözden geçirelim.
Twitter’da paylaştığınız içeriklerin önemli bölümünün takipçileriniz tarafından hiç görülmediğini biliyor muydunuz? Aslına bakarsanız bunu tahmin etmeniz mümkün. Kendinizi kullanıcılar yerine koyun, siz günde kaç kez Twitter’a giriyorsunuz ve takip ettiğiniz kaç tweeti tam olarak okuyorsunuz? Twitter kullanırken çeviklik ve tutarlılık anahtar kelimelerdir. İstikrarsız ve az tweet attığınızda, (organik) kitlenizi on binlerce tweetlik bir okyanusta kaybedersiniz. Daha fazla tweet, daha fazla izlenme oranı ve twitter kullanımını avantaja çevirmeniz için fırsat anlamına gelir.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
- Twitter Sayesinde Web Sitesi Trafiğinizi Arttırmanın 10 Yolu
- Blogunuzda Ziyaretçilerinizi Sıkmayacak İçerikler Yaratmanızı Sağlayacak 20 Etkili Yol
- Facebook Reklamlarında Hedef Kitlenizi Optimize Etmenin 8 Yolu
- 50 Maddede Geri Dönüş Sağlayan E-Posta Yaratmanın İpuçları
- E-ticarette Terk Edilmiş Sepetleri Satışa Dönüştürmenin 4 Yolu
- Web Sitenizde Video Kullanmanız İçin 5 Neden
Aşırı sayıda tweetlemek de, istikrarsızlık kadar risklidir. Spam bir hesap gibi algılanabilirsiniz, kullanıcılar sizi takipten çıkabilir hatta hakkınızda spam bildirimi yapabilirler. Buffer’a göre, istisnai durumları hesaba katmadığınızda, sıradan bir gün için konuşursak; günde üç tweet, en optimal kullanım için anahtar sayıdır.
Twitter’da gönderi paylaşmak, diğer tüm sosyal platformlarda olduğu gibi, iki yönlü bir iletişimdir. Bunların ilki, bir içerik hazırlamak ve paylaşmak; ikincisi ise takipçilerinizle etkileşime girmektir. İçerikleri ve etkileşimi bir arada kullanmak, takipçilerinizi mutlu eder ve takipçilerinizin markanıza daha fazla güvenmelerini sağlar.
Hashtagler Twitter’da etkileşim yaratabilmek için çok etkilidir. Mesajları, spesifik bir konuya tanımlayabilmek için kullanılırlar. Bununla birlikte, hashtag kullanırken aşırıya kaçmak gibi bir risk vardır. Small Biz Trends’in yaptığı araştırmaya göre, bir tweet başına kullanılabilecek en ideal hashtag sayısı birdir. Small Biz Trends yaptığı araştırmada, kullanılan gereksiz hashtag sayısının, etkileşimdeki düşüşle bağlantısını ortaya koyuyor. Öte yandan gereksiz hashtag kullanımı 8. maddede belirttiğimiz gibi spam olarak algılanmanıza da neden olacaktır.
Diğer ağlar üzerindeki kitleniz ya da etkileşim başarınız yüksek olsa da; diğer ağları Twitter hesabınıza bağlayarak, onlar üzerinden Twitter’a içerik paylaşmak, çok doğru bir uygulama değildir. Örneğin, kullanıcıyı direk bir Instagram gönderisine yönlendiren bir tweet attığınızda, kötü bir kullanıcı deneyimi yaratırsınız. Üstelik bu durum takipçilerinizi rahatsız edebilir. Sizi Twitter dışında da takip etmek isteyen kullanıcılarınıza, diğer ağlardaki adreslerinizi Twitter profilinizde yer verebilirsiniz. Bu sayede gerçekten sizi takip etmek isteyen takipçiler kazanır ve kötü kullanıcı deneyimi yaratmamış olursunuz 😉
Twitter pilot uygulamanın ardından, mesaj sınırını 280 karaktere yükseltti. Karakter sayısını ikiye katlamak, kullanıcıların kendilerini,fikirlerini daha iyi yansıtmasını sağlayacak. Bu güncelleme, daha uzun tweetler atarak kitleniz üzerinde daha etkili olabileceğiniz anlamına mı geliyor? Pek sayılmaz. Daha uzun tweet yazabilmek, markalara hareket alanı sağlasa da; kullanıcılar kısa, sevimli, nokta atışı tweetleri tercih ediyor ve bunun değişmesi pek mümkün değil gibi görünüyor.
Twitter her ne kadar mikro blog olarak yazı odaklı olsa da, tweetlerinize fotoğraf, video ya da gif gibi görsel ekleme imkanınız bulunuyor. Twitter’ın %90’dan fazla mobil cihazlarda kullanıldığını düşünürseniz, sadece yazılı tweetleriniz mobil cihazlarda ya dikkat çekmez ya da okunamaz. Ancak görsel kullandığınız takdirde, attığınız tweet mobil cihazda ciddi bir alan kaplayacağından dikkat çekecektir. Bu yüzden mümkünse attığınız her tweette görsel kullanmaya ve görsellerin de ilgi çekici, konuyla alakalı olmasına özen gösterin.
Spam yapmak maalesef dijital pazarlama dünyasının çözüm bulamadığı sorunlardan biri. Twitter’da spam genellikle fazla takipçi kazanmak için insanları durduk yere takip etmek ve sürekli “mention”layarak rahatsız şeklinde oluyor. Elbette bu yöntemler bir şekilde takipçi sayınızın artmasına katkı sağlayacaktır ancak alakasız ve sizinle gerçekten iletişim kurmak istemeyen birilerinin sizi takip etmesinin size ne faydası olacak? Takipçi kazanmanın yollarından biri de çeşitli spam teknolojilerinden yararlanmaktır. Bu yolla elde ettiğiniz takipçilerin markanıza hiç bir işlevi olmayacağı gibi, fazla takipçi olmasına rağmen etkileşim almayan içerikleriniz sebebiyle markanızın imajı olumsuz yönde zedelenecektir.
Öneri: Sosyal medya yönetimi ve monitoring konusunda Türkiye’nin en önemli platformlarından biri olan Semanticum‘dan destek alabilirsiniz. Demo talebi, daha fazla bilgi ve iletişim için tıklayın.
Müşteri koruma yani pazarlama dünyasında bilinen adıyla retention marketing, e-ticaret alanında önem kazanan, son derece hayati ve kar sağlayabilecek bir konudur....