Dijital Pazarlama, E-Posta Pazarlama, Genel, Tüm Yazılar

Web Sitenizde Daha Fazla Zaman Geçirtmenin İpuçları

Çağımızda ürünlerimizi, hizmetlerimizi ya da kendimizi doğrudan anlatabildiğimiz en kolay yöntem web sitemiz. Yani web sitemiz, bizim kendi oyun sahamız. Dijital pazarlamayla ilgilenen bizlerin en önemli hedeflerinden biri de, pazarlama yaptığımız kitleleri web sitemize getirebilmek. İster sosyal medya yoluyla, ister yaşam döngüsü kampanyalarıyla, ister SEO&SEM metodlarıyla olsun, insanları web sitemize getirebilmek için büyük efor sarfediyoruz. Ancak çabalarımızın bazıları boşa gidiyor, çünkü insanların bazıları web sitemize gelip yalnızca birkaç saniye içinde web sitemizi terk ediyor. Peki onları web sitemizi ziyaret etmeye ikna eden ne? Aynı derecede önemli bir diğer soru, neden hızlıca siteyi terk etme kararı veriyorlar?

Birinci sorudan başlayalım. İnsanlar yaptığınız pazarlama çalışmalarına neden yanıt verip web sitenize geliyorlar? Sorunun yanıtı gayet basit, çünkü arıyorlar! Arama motorlarında, sosyal medyada ya da e-postada her an her şekilde ihtiyaç duydukları konuyla ilgili kendilerine doğrudan iletişim yapılmasına açıklar ya da o konuyu zaten arıyorlar, takip ediyorlar. Çünkü insanlar internet dediğimiz alanın kendileri için bir bilgi nimeti olduğunu düşünüp arıyor, araştırıyor, öğreniyor.

Herhangi bir insan internet yardımıyla; telefon alacaksa fiyat karşılaştırması yapar, bebeği hastalandıysa bebek doktoru olur, bir yere tatile gidecekse o yerle ilgili bütün detayları öğrenir. Kısacası insan doğası gereği pragmatist bir varlıktır ve kendi işine yarayan her türlü bilgiyi arar ve öğrenir.

Dijital dünyada vakit geçiren insanlar, sizin web sitenize gelirken, doğrudan reklam yapıldığında oluşan önyargının yerine, doğal ön kabullenme ile gelir. Web sitenize sizin, yaptığınız pazarlama çalışmalarının da yardımıyla onun aradığı konulara yanıt verebildiğinizi varsayarak girer.  Sizin web sitenizde kalması ise sizin aradığı bilgilere, ihtiyaçlarına ne kadar yanıt verebildiğinizle ilişkilidir. Kendinize sormanız gereken basit soru şu: bir bakkala gittiğinizde sizin aradığınız içeceği satmıyorsa, neden o bakkalda durmaya devam edesiniz ki?

Kabul edelim ki dijital dünyadaki insanların dikkati dağılmaya çok müsait. İnsanlar genellikle belirli bir sorunun cevabını ya da acil bir konu hakkında bilgi arıyor.  İşte ziyaretçilerinizin dikkatini çekecek ve ihtiyaçlarına cevap verecek içerik yaratmanın üç yolu:

1. Adım: İlgi Uyandıran Başlıklar Yazın

İnsanlar web sitenize girdiklerinde genellikle ilk önce web sitesinin kategorilerini, varsa ana slider gibi büyük fotoğraflı yazıları ya da alt sayfalara yönelmişse başlıkları okurlar. Eğer bahsettiğimiz bölümlerin ana sözcükleri; alakasız, kuru, cansız ve sönükse, birçok kullanıcı hızlıca web sitenizden çıkacaktır. Bahsettiğiniz alanlar yeterince ilgi çekici değilse, alt içerikleriniz ne kadar iyi olursa olsun kullanıcıları zaman ayırmaya ikna edemeyecektir.

Çekici başlıklar merak uyandıran içerikler yazmanın ayrılmaz bir parçası. Çekici bir başlık;

  • anımsatıcı,
  • ilham verici,
  • heyecan verici olmalı.

Web sitenizde yarattığınız bilgilerin ve içeriğinizin okunmasını gerçekten istiyorsanız, yarattığınız başlıklar alakalı olmalı ve insanları o başlıkları okumaya teşvik etmelisiniz.

2. Adım: Bir İhtiyaca Konuşun

Birçok insanın hakkında arama yaptığı yaygın bir konunun olması bu insanların bu konu üzerine meraklandıklarını gösterir. İnsanlar genel olarak tarihi konular üzerinde bilgi edinmeye meyillidir. Ama şunu unutmayın, güncel ihtiyaçlara ve problemlere cevap veren içeriklerin okunurluğu çok daha fazladır.

İnsanların ihtiyaçlarına cevap veren yeni içerikler üretmek üzerine odaklanmalısınız. Buradaki “yeni” tanımlaması, insanların gündemlerine uyum sağlayan içeriklere denk geliyor. İnsanların ihtiyaçlarına cevap veren içerikler üretmenin birkaç temel kuralı:

  • Halihazırda sizin verdiğiniz hizmetlerle ilgili devam eden aramalara yönelik içerikler. Elektrikli süpürge satın almak isteyenlere alternatifler sunmanız.
  • Belli bir ilgi alanındaki zorlukların öğrenilmesine yönelik içerikler. Elektrikli süpürgenin kullanımı hakkında detaylar.
  • Ortaya çıkan uyuşmazlıkların araştırılması ya da bilgi verilmesi. Elektrikli süpürgenin kullanımında yaşanabilecek aksaklıklara dair sık sorulan sorular.

Bu konulardaki herhangi bir çalışma, bir yandan ziyaretçilerin konuyu daha iyi anlamaları için gerekli olan bilgilere ulaşmasını sağlarken, bir yandan da yazının sonuna kadar dikkatlerinin dağılmamasını sağlayacaktır.

3. Adım: Gerçek İnsanlar İçin Gerçek Hikayeler Yazın

Dijital varlığınızı planlarken en önemli nokta insanların sitenizde kalmasını sağlayacak içerikleri düzenli olarak paylaşmaktır. Yarattığınız içeriklerin gerçek insanlara ne kadar hitap ettiği, yeni ziyaretçiler kazanmanızı ya da varolan okuyucuları kaybetmenizi etkiler. Tabii bunu bilmek ve uygulamak bütünüyle farklı şeyler. Ama başarılı web sitelerinin nasıl kurulduklarını yakından gözlemleyerek birkaç temel prensibe ulaşabilirsiniz:

  • Okuyuculara bilmek istediklerini verin, sizin onlara öğretmek istediklerinizi değil. Kasko sigortası yaptırmanın faydaları gibi.
  • Sizin ürün ve hizmetlerinizden bağımsız ama sizin hizmetlerinizle ilgili ilginç içerikler sunun. İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler gibi.
  • Onlara kesin, hatasız içerikler sunun. Kasko sigortasının, trafik sigortasından farkları gibi.

Başka bir deyişle, etkileşimli içerikler yaratmanın anahtarı müşterilerle değil, gerçek insanlarla güvenilir bir şekilde duygusal bağ kurmaktır. Güvenilirlik bağlayıcıdır.

Uzun lafın kısası, insanların bir siteyi terk edip, diğerinde kalmalarının başlıca nedeni; bu sitelerden birinin onların ihtiyaçlarına cevap veren içerikler sunarken diğerinin sunmamasıdır. Şunu asla unutmayın, dijital dünyada da olsanız, insan yine insan ve davranışlarında da belirgin devamlılıklar söz konusu. Durum böyleyken hayatın doğal akışına aykırı olan bir davranış, çoğunlukla bağımsız ve bambaşka kabul ettiğimiz dijital dünyada da olsa işe yaramayacak ve ters tepecektir.

İlginizi Çekebilir:
İçerik Pazarlamasında Hedef Müşteri Kitlesi Nasıl Oluşturulur?
Arama Motoru Pazarlamasının E-posta Pazarlamaya Katkıları
Önceki yazıyı okuyun:
E-posta Listenizi Kolayca Ayırabileceğiniz 10 Segment Önerisi

Geçmişte iletişim çalışmalarımızı yaparken, hedef kitle belirlemekte güçlük çekerdik. X yayını okuyanları/izleyenleri ya da Y mekanından geçenlerin genellikle ürünümüzle ilgili...

Kapat