Günümüzde tüketiciler çok fazla sayıda reklama maruz kalıyor. Tüketicilerin kitlesel statik reklamlar yerine daha kişiselleştirilmiş bir iletişim istedikleri apaçık ortada. Araştırmalara göre, tüketicilerin yüzde 80’i kendilerine kişiselleştirilmiş deneyimler sunan şirketlerden daha fazla alışveriş yapıyorlar. Kişiselleştirilmiş deneyim için kullanılan önemli yöntemlerden biri de web sitelerinde yer alan ürün önerileri alanlarıdır. Tabii müşterilere gösterdiğiniz ürün önerilerinde kişiselleştirme teknolojilerini kullanmak güçlü bir yöntem ancak kişiselleştirmeyle ürün önerisinde bulunmak eşanlamlı değildir. Kişiselleştirilmiş öneriler kullanıcının davranışlarını temel alır ve kişiselleştirilmemiş widget’lara oranla performansları çoğu zaman kat kat fazladır. Widget web sitenizde belirli bir amaca, çoğunlukla web trafiğini satışa dönüştürmeye yönelik eklenmiş olan küçük bloklara verilen addır. Web sitelerine ve farklı kanallara widget eklemek gelişmiş ürün tavsiyesi motorları sayesinde oldukça kolaydır.
Web sitesinde ürün önerisi, yeni gelenlere çok satan ürünlerinizi göstermek kadar basit ya da kullanıcı hareketlerine göre dinamik olarak değişen bir dizi ürünün gösterildiği algoritmalar kullanmak kadar karmaşık olabilir. Ancak günümüzde online ortamda var olmak için böyle teknikler kullanmak artık bir gereklilik. Amazon, gelirlerinin yüzde 35’ini bu tür ürün önerilerinde elde ettiğini açıklarken, Netflix ise kullandığı tavsiye motorunun şirket için değerinin yıllık 1 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Ürün önerilerinin kullanıldığı online mağazalar ana sayfadan çıkış sayfasına kadar tüm sayfalarını bireye özel önerilerle kişiselleştirebiliyor. Biz de bu yazıda sizlere e-ticaret web sitelerinde ana sayfa, ürün sayfaları, arama sayfası, kategori sayfaları, sepet sayfası ve 404 sayfalarında en iyi performans gösteren temel tavsiye yöntemlerini aktaracağız.
Ana sayfanızı dikkat çekici şekilde kişiselleştirerek müşterilerinizin ürünleriniz arasında gezinmeye başlamasını hızlandırabilirsiniz. İlk kez gelen ziyaretçiler web siteniz açısından en düşük dönüş oranına sahiptir, bu nedenle ürün önerilerinizi onlara sergilemek önemlidir. Yeni gelenlere web sitenizin çok satanlarını gösterebilir ya da hava durumu, lokasyon, cihaz gibi canlı verileri kullanarak coğrafi farklılıklar ya da mevsimler gibi değişkenler bazında önerilerde bulunabilirsiniz. Geri gelen ziyaretçiler içinse sitenizin çok satanlarından daha sofistike bir karşılama yapabilirsiniz. Makine öğrenimi destekli tavsiye motoru algoritmaları kullanarak müşterinizin alışveriş geçmişine göre favori ürün kategorisinden çok satanları göstererek hem satın alma ihtimalini yükseltebilir hem de ortalama sepet değerini yükseltebilirsiniz.
Burada, yapay zeka destekli algoritmalar kullanarak ürün sayfasına gelen kullanıcılara baktıkları son ürünleri gösterebilir ve son baktıkları ürünleri bulma zahmetinden onları kurtarabilirsiniz. Tavsiye motoru ya da SaaS çözümleri kullanarak tüketicilerin alışveriş, davranış, satın alma kalıplarını çıkarabilirsiniz. Bu, müşterilerin neleri aradığını, nelere baktığını ve ne satın aldıklarını anlamanızı sağlar. Bu yöntem, cross-sell ve up-sell için de iyi bir fırsattır. Benzer fiyatlı ya da üst fiyat skalasından ürünler gösterecek dinamik bir filtre oluşturarak alternatif ürün önerilerinde bulunarak alışveriş sepeti değerini yükseltebilirsiniz.
Bir ürünü satın alıp almamak konusunda kararsız kaldığınızda, başkalarının “nelere baktığına/neleri satın aldığına” baktığınıza eminiz. Çünkü satın almak için güven duymak gerekir. Müşterilerinize kendileri gibi kişilerin neleri aradığına dair “sosyal kanıt”lar sunmak da bu güveni artırmanızı sağlar. Arama sayfalarında, onlarla aynı sözcükleri (kırmızı gömlek, kahverengi ayakkabı vb.) aratan ziyaretçilerin en çok baktığı ürünler hakkında bilgilendirebilirsiniz. Bu yöntem, doğru zamanda doğru müşteriye doğru içerik ve doğru ürünleri sunmanın etkili bir yoludur. Böylece müşterilerinize sitenizdeki gerçek zamanlı ziyaretçi hareketlerini göstererek, web sitenizde satın alma, sepete ekleme sayıları gibi karar verme sürecinde aradıkları ipuçlarını verip satın alma sürecini hızlandırabilirsiniz.
Müşterileriniz bir kategori sayfasına baktığı zaman aradıklarını bulmaları için onlara diğer insanların en çok nelere baktıklarını gösterin. Bunu yapmanın en basit yöntemlerinden biri kategori bazında çok satanları göstermektir. Ama aynı zamanda müşteri davranışı ve kişisel tercihler gibi datanızdan yararlanmanız da müşterinize istek ve ihtiyaçlarına değer verildiğini hissettirmek ve daha kişiselleştirilmiş bir yaklaşım sunmak açısından önemlidir. Kategori sayfalarında bir ürünü yalnızca tek bir kategori altında listelememeye özen gösterin, bunun yerine ürün önerilerinde çeşitliliği öne çıkaran bir sistem kullanın. Örneğin, kitap kategorisindeki ürünler aynı zamanda Sevgililer Günü ve Anneler Günü hediyeleri kategorisinde de yer almalıdır.
Müşterinin alışveriş sepeti sayfasına girdiği an, tamamlayıcı ürünler sunmak ve üst fiyat kategorisinden ürün önerilerinde bulunmak için en doğru andır. Burada oyun mouse’u satın alan birine mouse pad ya da üst düzey bir gaming headset önerisinde bulunabilirsiniz. Ücretsiz kargo teklifi sunmak da ürün önerisinde bulunmanın etkili bir yoludur. Belirli bir miktarın üzerine ücretsiz kargo sunuyorsanız, o miktara ulaşması için müşterinize sepetine ekleyebileceği ürün önerilerinde bulunmalısınız.
Ziyaretçiler geçersiz bir linke tıkladıklarında ya da adresi yanlış yazdıklarında 404 hata sayfanızı göreceklerdir. 404 sayfaları bir hata sayfasından daha fazlası anlamına gelebilir. Bu sayfada yalnızca hata mesajı vermek yerine neden bu sorunu bir fırsata dönüştürmeyesiniz? Hata sayfasında çok satanlarınızı, müşterinin tarayıcı geçmişini ya da bu geçmiş özelinde oluşturulan ürün önerilerinizi ya da müşterinin ilgilendiği ürüne benzer ürünleri gösterebilirsiniz.
Oldukça yoğun gündeme sahip bir ay olan haziran ayını geride bıraktık. Size tavsiyemiz, temmuz ayında biraz dinlenin ama dijital pazarlamaya...