Dijital Pazarlama

Web Sitenizin Başarısı İçin Ölçmeniz Gereken 5 Önemli KPI

Elinizde birçok ölçüm kriterinin (metric) bulunması, dijital pazarlama çalışmalarınızı geliştirecek KPI’larınızı (key performance indicators- temel performans göstergeleri) belirlediğiniz anlamına gelmez. Peki yaptığınız işe uygun KPI’ları nasıl belirleyeceksiniz? Örneğin bir e-ticaret sitesi için en belirgin KPI’lar; dönüşüm oranları (conversion rates), gerçekleşen satışlar (transactions) ve cirodur (revenue). Eğer e-ticaret yapmıyorsanız KPI’larınız neler olmalı? Kurumsal web siteleri ya da içerik için ziyaret edilen medya, blog, destek ve sosyal paylaşım siteleri gibi online satış yapmayan  sitelerin, üst yönetimi ikna etmek için hangi KPI’ları kullanmaları gerekir?

1- Müşteri Bağlılığı

Belirli bir süre içerisinde sitenize gerçekleşen ziyaretlerin sıklığı (visit frequency) ve her bir ziyaretçinin yaptığı ortalama ziyaret adedi (average visits per visitor) müşteri bağlılığı oranınızı gösterir. Müşteri bağlılığını artırmak için öncelikle sitenize gerçekleşen trafiği artırmalı, artan trafik ile birlikte ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarını anlamalı ve sitenizi tekrar ziyaret etmelerini sağlayacak güncellemeleri düzenli olarak yapmalısınız.  

Öneri: Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉

2- Tekrarlanan Ziyaretler

Web sitenizde tekrarlanan ziyaret adedi ne kadar yüksekse, siteniz o kadar başarılı demektir. Sitenize tekrar gelen ziyaretçi (returning visitor) adedini artırmayı hedef olarak belirlemek ve bu hedefe ulaşmadaki başarınızı ölçümlemek ilk işiniz olabilir. Bir haber sitesi ya da iş arama sitesi için her gün tekrarlanan ziyaret adetlerinin yüksek olması bir başarı kriteriyken; bir blog sitesi için yeni yazı girilme periyoduna göre haftada bir ya da 3 günde bir tekrarlanan ziyaret adetleri bir başarı kriteri olarak değerlendirilebilir.

İpucu: Web analiz raporunuzda sitenize gerçekleşen ziyaretlerin %67’si ve üzerinin yeni ziyaret olduğu sonucu çıktıysa, site içeriğini ve tasarımını değiştirmenizin zamanı gelmiş demektir. 

3- Ziyaret Süresi

Web siteleri için en popüler ve sıkça takip edilen KPI, ziyaret süresidir. Her bir ziyaretin uzunluğu, gerçekleşen ziyaretin kalitesini belirler. Çünkü ziyaret ne kadar uzunsa ziyaretçiniz yayınladığınız içeriğe, tasarıma, yazıya o kadar ilgi duyuyor demektir. Ziyaretin uzunluğunu artırmak için müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, ziyaretçinin sitenizde daha uzun kalmasını sağlayacak tüm desteği sağlamanız gerekir. Ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarını doğru analiz edip, sitenizi buna göre düzenlediğinizde müşteri bağlılığını da artırabilirsiniz.

4- Ziyaretin Niteliği

Sitenizde her bir ziyaretçinin kaç sayfayı ziyaret ettiği size her bir ziyaretin niteliği ile ilgili bilgi verir. Müşteri deneyimini ölçümlemenizi sağlayan bu bilgi, ortalama sayfa görüntüleme adedinden daha güçlü bir sonuç elde etmenizi sağlar.

5- Dönüşüm (Conversion= üye oldu, iletişim formu doldurdu, anket yanıtladı, yorum yaptı)

Genelde dönüşümün sadece e-ticaret siteleri için önemli olduğu düşünülür. Oysa daha çok müşteri verisi kazanmayı sağlayan üyelik; e-posta veritabanınızı güçlendiren e-bülten üyelikleri; marka stratejinizi belirlemenizde yol gösterici olan anket sonuçları sizin için birer dönüşümdür. Bu dönüşümleri web analizi ile takip etmeniz ve dönüşüme götüren içerik ve sayfaları belirleyerek, sitenizi optimize etmeniz dönüşümü artırmanızı sağlar.

Bu KPI’ları takip ederek başarınızı artırmak için gerçekleştireceğiniz aksiyonlar, online pazarlama yatırımlarınız ile maksimum getiri elde etmenizi sağlar. Bu aksiyonları da elde ettiğiniz veriyi analiz ederek belirleyebilirsiniz. “En çok ziyaret hangi arama kelimesi ile yapılmış?”, “Ziyaretçilerinizin en çok vakit geçirdiği sayfalar hangileri?”, “Sitenize en nitelikli ziyaret hangi kaynaktan sağlanıyor?” gibi segmentleri belirleyerek sitenizi optimize edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:
Dijital Pazarlamada 2018’de Takip Etmeniz Gereken 5 Trend
Dijital Pazarlamada Mutlaka Takip Etmeniz Gereken 3 Temel Metrik

Lütfen yorumunuzu paylaşın

Yorumunuz

Adınız
Web siteniz

Önceki yazıyı okuyun:
Hoş geldiniz E-postası için 5 İçerik Fikri

MarketingSherpa'nın yaptığı araştırmaya göre aboneler, sizin listenize katıldıktan 2 ay sonra e-postalarınızı açma oranları %25'e düşüyor. Bu oran çok göreceli olsa...

Kapat