Web sitesi analiz yazılımları sayesinde dijital pazarlama terimleri arasına giren Bounce Rate, Türkçe’ye “Hemen Çıkma Oranı” olarak çevirilse de tam olarak anlatılmak istenen şeyi ifade edemiyor (editörün notu: teknik tabirlerin bazıları maalesef doğrudan Türkçe’ye çevirelemediği için Bounce Rate olarak devam edeceğiz). Bounce Rate, web sitesine herhangi bir şekilde gelen kullanıcıların yalnızca geldikleri sayfada dolaşıp, o web sitesine ait başka sayfaları gezmeden web sitesini terk etmesi olarak açıklanabilir. Web analizi yapılırken önemli KPI’lardan biri olarak ele alınan Bounce Rate’in yüksek olmasının dijital pazarlamacılar açısından en önemli anlamı, ziyaret edilen web sitesinin kullanıcılar nezdinde yeterince ilgi çekmediğine kanıt olarak gösterilebilir. Bounce Rate’in yüksek olmasının nedenlerini pazarlama/satış ve teknik nedenler olarak iki ana gruba ayırmamız mümkün.
Bazı web sitelerinin kendi doğası, o web sitesinde yalnızca 1 sayfa dolaşıp çıkmanıza neden olur. Örneğin bulunduğunuz noktadaki otobüs hat saatlerine bakmak için girdiğiniz İETT’nin web sitesinde, saatleri gördükten sonra çıkmanız doğaldır. Başka hatların bulunduğu sayfalara normalde ziyaret etmeniz beklenmez. Yani her web sitesinin farklı amaçları vardır ve bu amaç, kendi doğasından ötürü kullanıcının tek sayfa gezip çıkmasına neden olur.
Google AdWords’te aranan sözcükle, alakası olmayan ya da doğrudan o web sitesinin ana sayfasına yönlendiren reklamlar kullanıcının aradığını bulamamasına ve kötü deneyim yaşayıp, hemen çıkmasına neden olur. Örneğin “kırmızı x marka ayakkabı” sözcüğüne reklam verip, ayakkabılar ya da ana sayfaya link verirseniz, kullanıcı detaylara çok fazla bakmadan çıkmaya yönelecektir.
Dijital reklamlar sadece AdWords’ten ibaret değil. Display reklamları da maalesef yanlış veya alakasız gruplara yapan çok marka oluyor. Bu da doğal olarak Bounce Rate’in yükselmesine neden oluyor. Örneğin kadınlara yönelik kozmetik ürünleri reklamını, genellikle erkeklerin okuduğunu düşündüğümüz spor/bahis sitelerine verdiğiniz takdirde oradan gelen trafikte ciddi Bounce Rate görmeniz muhtemeldir.
E-posta pazarlama tartışmasız en etkili dijital pazarlama yöntemi ancak, e-posta pazarlamadan verim alabilmeniz için dikkatli olmanız gereken pek çok faktör var. Reklamların doğru linke yönlendirilmemesinde olduğu gibi, e-postada da doğru linke gitmeyen linkler, doğru hedefleme ve kişiselleştirilme yapılmadığında ilgisiz içerikli e-postalar, spam yapılması gibi pek çok faktör e-posta pazarlamadan gelen trafiğin Bounce Rate yaratmasına neden olacaktır.
Kullanıcıyı reklam, e-posta, sosyal medya ya da herhangi bir yöntemle web sitesine getirebilirsiniz. Ancak web sitesinin tasarımı yeterince iyi değilse ya da tasarım/navigasyon kullanıcıyı başka sayfaları dolaşmaya yöneltmiyorsa kullanıcı büyük ihtimalle geldiği sayfadan sonra başka sayfaları dolaşmadan sitenizden çıkacaktır ve doğal olarak Bounce Rate yükselecektir.
Tasarım kadar önemli faktörlerden biri de içerik. Kendinizi kullanıcının yerine koyun. Bir web sitesine girdiniz, sizi az ya da hiç bir şekilde bilgilendirmeyen içeriklerle dolu web sitesinin diğer sayfalarını da merak edip, gezer miydiniz? O halde web sitenizin alt sayfalarında kendi bağlamınıza uygun, kaliteli, katma değerli içerikler sunmaya özen göstermezseniz Bounce Rate’iniz yüksek olacaktır.
Yapılan tüm araştırmalar kullanıcıların bir web sitesinden en önemli beklentilerinden birinin hızlı açılması olduğunu ortaya koyuyor. Eğer web siteniz hızlı açılmıyor ya da alt sayfalara hızlıca yönlendirmiyorsa- ki bunun server ya da yazılımınıza dayalı pek çok sebebi olabilir, kullanıcılar sıkılıp web sitenizden ayrılacaktır. Bu yüzden web sitenizin hızı üzerine özel çaba göstermeniz gerekiyor.
Web sitenizde iç bağlantılar olabileceği gibi doğal olarak dış bağlantılar da olabilir. Bu bağlantılar doğrudan link önerisi olabileceği gibi reklam da olabilir. Eğer bu bağlantılar çoksa ya da tıklandığında yeni sekmede açılmıyorsa, bir şekilde kendi web sitenize getirdiğiniz kullanıcı, sizin sitenizde dolaşmaya başlamadan başka bir siteye yönelmiş olacaktır. Kısacası web sitenizde dış bağlantılarınızı çok kullanmamaya, kullanmak zorundaysanız da mümkünse yeni sekme olarak açılmasına özen göstermezseniz Bounce Rate’iniz yükselecektir.
Bu satırları okuyan pek çok kişinin de gayet iyi bildiği gibi markanızın farklı konum ve mecralarda yer alıyor olması, daha çok...