Günümüzde rekabetin hızla yoğunlaştığı ortamlardan biri olan online mecrada web sitenizden optimum verim sağlamanız için ihtiyacınız olan temel adımlardan bahsedeceğiz. Halihazırda var olan web sitenizde veya kurulum aşamasında olan site(leri)nizde bu adımlardan hangisi veya hangilerinin mevcut olup olmadığını kontrol ederek ziyaret edilebilir bir site oluşturmak için iyileştirmeler yapabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki ziyaretçi gözünde dijital güven inşa etmek çok zahmetli ve uzun bir süreçtir. Bu süreci oluşturacak temel adımları beraberce inceleyelim.
Web sitenize gelen ziyaretçilerin bazıları direkt site URL’ini yazarak, bazıları yönlendirmelerden, bazıları ise sosyal medya gibi yollarla gelmektedir. Her gelen ziyaretçinin sitede farklı beklentileri olduğunu söylemek mümkündür. Siteyi ilk kez ziyaret eden ile iki veya daha fazla ziyarette bulunmuş kişilerin beklentileri veya cevap aradıkları sorular farklıdır. Bu nedenle her türlü ziyaretçinize cevap sunabilecek bir site hazırlayın.
İpucu: Vermek istediğiniz mesajı veya bilgiyi görünür kılmak, ziyaretçilerin müşteriye dönüşmesini sağlayacaktır.
Ziyaretçileriniz veya müşterileriniz aldığı veya alacağı hizmet ya da ürün ile ilgili kaliteli destek bekler. Herhangi bir sorun karşısında ulaşılabilir olmanız, yaptığınız işin arkasında olduğunuzu hissettirir. Sunduğunuz destek hizmetleri müşteri tarafından marka algısına olumlu etki sağlar. Memnun ettiğiniz her ziyaretçi “WOM”(Word of Mouth-Kulaktan Kulağa) etkisi ile başka ziyaretçilerin de sitenize gelmesini sağlayarak müşteri kazandırır.
Alanında uzmanlığa sahip olduğunuz konuları dikkat çeken bir şekilde ziyaretçilerinize sunun. Ziyaretçilerinizin her biri farklı ilgi alanlarına sahiptir. E-posta pazarlamada olduğu gibi sitenizdeki ziyaretçilerinizi ilgi alanlarına göre segmentlere ayırarak uygun şekilde ürün veya hizmet sunmanız mümkündür.
Maalesef çoğu web sitesi ziyaretçilerine güven duygusunu sağlayamamaktadır. Bunların başlıca nedenlerinden en başında geleni, sitede yer alan bilgilerin doğruluğunun olup olmamasıdır. Ziyaretçiler tarafından firma hakkında sunulan bilgilerin, iletişim bilgilerinin ya da SSS kısmınında yanıtlanan soruların doğruluğundan şüphe edilmemesi gerekmektedir.
Web sitesi sizi ziyaretçilerinizle birleştiren en önemli dijital kanaldır. Bu nedenle ziyaretçileriniz ile iletişimin kolay olmasını sağlayın. Web sitenize yerleştireceğiniz canlı destek butonu ile ya da iletişim numarasını ulaşılabilir yapmanız durumunda ziyaretçiler kolaylıkla size ulaşacaktır.
Sitenizde kullandığınız tasarım, sizin nasıl bir işletme olduğunuz konusunda ziyaretçiye ön bilgi verir. Kullanılan grafikler, resimler veya kullanılan dil şirketin kurumsal, eğlenceli veya güvenilir bir işletme olduğunu hissettirir.
İpucu: Marka konumlamanızı online ve offline diye ayırmayın, çünkü insanlarla hem offline hem de online mecralarda karşılaşabilirsiniz. Offline tarafta şirketinizi nasıl konumluyorsanız online tarafta da aynı şekilde konumlama yapmaya çalışın. Online dünyadaki konumlamanız, online dünyanın dinamiklerine göre adapte edilmeli.
Sayfalar arası geçişlerin kolaylığı ziyaretçilerin sitedeki hareketliliğini kolaylaştırır. Genellikle navigasyon kısmı dikey olarak yer alır ve alt sayfalar sağ tarafta olacak şekilde açılır. Sitenizde navigasyon kısmında A/B testi yaparak en uygun tasarımı seçebilirsiniz.
Her ne kadar site içerisinde navigasyonun önemli olduğuna vurgu yapsak da bir diğer önemli husus ise site içi aramalardır ki bu konudan size detaylı olarak bahsetmiştik. Web’de herhangi bir ürün, hizmet, adres, görsel vb. aranırken kullanılan arama motorları kullanıcılara arama alışkanlığı kazandırmış durumdadır. Bu nedenle ziyaretçilerin site içinde de aynı davranışı gösterdikleri gözlemlenmektedir. Site içi arama motorunu iyileştirmeniz ziyaretçileri ulaşmak istedikleri noktaya kolayca ulaştırırken, sitede geçirdikleri sürenin de artmasını sağlayacaktır.
Sitenizi olabildiğince güncel tutun. Yeni bir ürün, hizmet veya içerik lansmanında sitenizi güncellemeyi unutmayın. İlgi çeken içeriklerin paylaşılabilirliği yüksektir. Bu nedenle içeriklerinizin ilgi çekici olmasına özen gösterin.
İmla, dil bilgisi, 404 gibi hataları en aza indirin. Bu tarz hatalar kullanıcı deneyiminin olumsuz olmasına yol açarak ziyaretçilerin sitenizden kaçmalarına neden olacaktır.
E-posta pazarlama yapanların üzerinde en çok çalıştığı konulardan biri de e-posta listesini büyütmek ve geliştirmektir. Sonuçta ne kadar fazla insana...