Dijital Pazarlama

Web Sitesi Trafik Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dijital pazarlama etkileşimli ve ölçülebilir bir araç olması nedeniyle pazarlama araçları arasında her geçen gün daha fazla öne çıkıyor. İlk akla gelen pazarlama araçlarından olan televizyondaki reklamlarınız veya broşürleriniz, hedef kitleniz ile dijital ortamlardaki gibi doğrudan etkileşime giremez. Ayrıca bu araçlar yoluyla verilen reklamların geri dönüş oranlarını da net olarak ölçmek mümkün değildir. Tek güvenebileceğiniz kaynak rating kuruluşlarından alacağınız rakamlardır.

Web analizi, bir pazarlama aracı olarak web sitesinin, ölçülebilme özelliği üzerine kurulmuş bir olgudur. Temel olarak web sitesine ilişkin faaliyetleri ikiye ayırabiliriz; web sitesine ziyaretçi çekmek için yaptığımız reklam çalışmaları ve web sitesine gelen ziyaretçilerin sizin beklediğiniz davranışları göstermesi için yaptığınız faaliyetler. Web analizi ile bu iki çalışmayı da ne kadar başarılı yaptığınızı, bir çok metrik kullanarak sayısal olarak değerlendirebilirsiniz.

Öneri: Web sitesi analiziyle ilgili aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Bir ölçümden bahsedebilmek için, ölçülecek değerin de netleştirilmesi gerekir. Ölçülecek değer, web sitenizin firmanız açısından misyonu ile bağlantılıdır. Eğer web sitenizde firmanıza ilişkin marka bilincini geliştirmek istiyorsanız, birim ziyaretçi başına sayfa görüntülemesi sizin için önemli bir gösterge olabilir. Eğer sitenizde ürün satışı yapmak istiyorsanız, satışların miktarı sizin için önemli bir gösterge olacaktır. Bu göstergelere web analizinde genel olarak KPI (key performance indicator) adı verilir. Web analizi çalışmaları genellikle göstergelerin saptanması ve bu göstergeler bazındaki gelişmelerin ölçülmesi çerçevesinde gelişir.

Web sitesine doğru oluşan trafiğin analizine ilişkin örnek göstergeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Birim reklam kampanyası başına tekil ziyaretçi sayısı.
  • Arama motorlarında arama sonucu birim kelime başına tekil ziyaretçi sayısı.
  • Birim Adwords kampanyası başına tekil ziyaretçi sayısı.

Siteye trafik yaratma noktasında analizi nasıl kurgulayacağımız ve KPI’ları nasıl belirleyeceğimiz oldukça açıkken, web sitesindeki ziyaretçi trafiğine ilişkin ölçümlerde neyi ölçeceğimize ilişkin olarak kolayca kafa karışıklığı yaşanabilmektedir. Gösterge değerinin yüksek olması bazı durumlarda iyiyken bazı durumlarda iyi değildir. Örneğin yardım sayfalarınızda birim ziyaret başına sayfa görüntülemesinin yüksek olması, yardım sayfalarınızın yeterince iyi olmadığına ve insanların aradıkları sayfayı bulmak için çok çaba gösterdiğine işaret olabilir. İçerik sağlanan bir sitede ise aynı göstergenin yüksek olması, ziyaretçilerin sitenizde kalmaktan memnun kaldığına işaret eden olumlu bir göstergedir.  Web sitesindeki trafiğe ilişkin gösterge örnekleri aşağıdaki gibidir:

  • Birim ziyaret başına sayfa görüntüleme sayısı
  • Belirli bir içerik grubuna yapılan ziyaret sayısı
  • Belirli bir senaryonun tamamlanma sayısı

Burada bir kaç örnek ile açıkladığımız göstergelerin sayısı 100’leri bulabilir. Web analizi çalışması doğru göstergelerin saptanması ile başlar. Çok fazla gösterge seçmek size daha fazlasını kazandırmadığı gibi, büyük bir emeğin boşa sarf edilmesine de sebep olabilir. Göstergenin stratejinizin başarısını doğrudan ölçmeye dönük olanlar arasından seçilmesi, web analiz çalışmasının başarıya ulaşması için en belirleyici etkenlerden biridir.

İlginizi Çekebilir:
Etkili Tasarım Yapmanıza Yardımcı Olacak 7 Temel Tasarım Kuralı
Veri Madenciliğinin 4 Temel Görevi

Lütfen yorumunuzu paylaşın

Yorumunuz

Adınız
Web siteniz

Önceki yazıyı okuyun:
E-Posta Pazarlamasında Segmentasyon Neden Gereklidir?

Günümüzdeki en önemli dijital pazarlama kanallarından birinin e-posta pazarlama olduğu konusunda herkes hemfikir. E-posta pazarlaması yalnızca e-ticaret ya da online hizmetler veren şirketler...

Kapat