Teknolojinin hız kesmeden gelişmesiyle birlikte dijital pazarlama da her geçen gün şirketlerin daha fazla üzerinde durması gereken konu haline geliyor. Pek çok şirket dijital pazarlama adımlarını atmaya başladı hatta önemli mesafe de kaydetti. Oysa pek çok kurumun henüz bu konuda çok küçük adımları bulunuyor ya da iş kurmayı düşünen pek çok kişi, dijital pazarlamaya nasıl başlayacağı konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Dijital pazarlamaya yeni başlayanlar için atmaları gereken ilk 10 adımı sizlerle paylaşmak istedik.
Türkiye’de futboldan, şehirleşmeye kadar aklınıza gelebilecek her konuda yapılan en büyük hata, yapılacak işte bir oyun planının olmamasıdır. Dijital pazarlamada da başarıya ulaşmak istiyorsanız bir strateji ve gerçekçi hedefler belirleyin. Stratejinizi belirlerken, kendi imkanlarınızı, rakibinizi, yapabileceklerinizi ve müşterilerinizi analiz etmeyi ihmal etmeyin.
İpucu: Dijital iletişim stratejinizi belirlerken, genel iletişim stratejinizden uzaklaşmayın. Offline pazarlamada başka bir dil ve iletişim, online dünyada bambaşka bir iletişim dili ve hedeflemesi markanızın algılanmasında kafa karıştırıcı olacaktır.
Dijital pazarlamaya başlangıcın birinci aşaması web sitesidir. En önemli dijital varlığınız web sitenizdir. Diğer adımlarda bulacağınız bütün ipuçları web siteniz olmazsa ve web siteniz gerçekten kusursuz düzeyde sizi anlatmazsa işe yaramayacaktır. Web sitesi yaratırken dikkat etmeniz gerekenlerden daha önce bahsetmiştik.
İletişimin her alanının merkezinde içerik bulunuyor. Dijital pazarlama yaparken de web sitenizden başlayarak her türlü yazılı ve görsel içeriğinize özen göstermeyi ihmal etmeyin. İçeriklerinizi web sitenizde kullanırken, tutarlı, sizi gerçekten anlatan, kullanıcının kolay bulabileceği ve anlayabileceği şekilde organize edin.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
Web sitenizin bulunabilirliğini artırmak ve arama sonuçlarında ilk sırada/sayfada yer almak için SEO (Search Engine Optimization) çalışmalarına ağırlık verin. Ama sitenizi arama motorlarına göre değil, ziyaretçilerinize göre optimize ederek SEO çalışmalarında başarılı olmanız gerektiğini de göz ardı etmeyin.
İpucu: Web sitenizi yaratırken asla arama motoru odaklı olmayın. Google ve diğer arama motorları her gün daha fazla akıllanıyor ve sırf Google’ın hoşuna gitsin diye yapılan web siteleri kolaylıkla anlaşılabiliyor. Bütün arama motorları artık kullanıcının keyif almadığı, katma değer bulmadığı web sitelerine negatif bakıyor.
Keyword (Anahtar Kelime) Stratejisi Oluşturun
SEO çalışmasının başlangıç noktası anahtar kelime hedeflemesidir. Yaptığınız işe uygun 4-5 kelimeyi belirleyin. Ürünlerinizi arama motorunda arayacak biri gibi düşünün. Marka adınızdan bağımsız, ürünlerinizi çağrıştıran veya verdikleri hizmeti anlatan kısa anahtar kelimeleri belirleyin. Benzer ama zor kelimeleri bulmak için beyin fırtınası yapın. “Pazarlama” ya da “iş dünyası” gibi rekabetin yoğun olduğu kelimeler yerine, ürünlerinizi daha iyi tanımlayan, özel kelimeler seçin. Belirlediğiniz anahtar kelimelerden web sitenizde bazen başlık olarak, sunduğunuz detay içeriklerinde bahsetmeyi ihmal etmeyin.
Kurumsal blog yaratırken şirket içerisindeki görevinizden bağımsız olarak düşünmeniz gerekir. Makalelerinizi tanıtım dökümanı, reklam ya da broşür içeriği hazırlarmış gibi değil, daha çok ürün ya da hizmet verdiğiniz sektördeki deneyimlerinizi paylaşırmış gibi yazmanız gerekir. Bu deneyimleri paylaşırken de kimsenin anlamayacağı teknik terimler kullanmayın. Müşterilerinizin yaptığınız işi anlatmak için kullanabileceği kelimeleri düşünerek, bunların etrafında makaleler oluşturun.
İpucu: Blog yardımıyla sitenizin trafiğini ve takip edilirliğini artırdınız; şimdi sıra geldi bu trafiği dönüşümü artırmak için kullanmaya. Blog sayfanızdan vereceğiniz linkler ve blog içeriği ile ürünün örtüştüğü bir landing page bu sorunu kısmen çözebilir. Landing page içerisinde, yazdığınız makale ile ilgili daha detaylı bilgi içeren bir ürün tanıtım yazısı, broşür ya da video yer alırsa dönüşüm sağlama şansınız artacaktır.
Sosyal medya, müşterilerinizin size veya çalışanlarınıza online olarak ulaşmasını ve ilgi çekici içeriğin hızlıca yayılmasını sağlar. Sektörünüz ile ilgili hangi konuların konuşulduğunu öğrenerek sosyal medyadaki etkinliğinizi artırabilirsiniz. En çok kullanılan sosyal medya ağlarını Facebook, Twitter, Instagram ve Linkedin olarak sıralayabiliriz. Her sosyal ağın kendine göre dinamikleri ve içerik tipleri bulunuyor. Eğer 1. adımda bahsettiğimiz gibi hedef ve stratejinizi net olarak belirlerseniz, ilgili ağlarda hesaplarınızı yaratıp, bu hesaplar üzerinden kendinizi müşterilerinize anlatabilirsiniz.
Sosyal ağlarda müşterilerinizle iletişim kurarken işin merkezinde yine doğru içerik sunmak geliyor. Web sitenizde, blogunuzda bahsettiğiniz içerikleri düzenli olarak sosyal medyadan paylaşabilirsiniz. Sosyal ağlar, yarattığınız iletişim içeriklerini kitlelere dağıtabilmeniz için en faydalı yöntemlerden biridir.
İpucu: Sosyal ağlarda rakiplerinizin nasıl davrandıklarını ve sektörünüzle ilgili neler konuşulduğunu takip ederek analiz edin. Bu sayede kendi sektörünüzü daha iyi anlayabilirsiniz. Sosyal ağlarda analiz ve değerlendirme yapabilmek için Semanticum‘dan destek alabilirsiniz.
Dijital pazarlama başarısına ulaşmak için reklam vermeyi unutmayın. Harika web sitesi yaptınız, insanların hoşuna gidecek içerikler sundunuz, SEO’da da başarılısınız ama insanlar sadece arama motorlarında değil ki? Sizden nasıl haberdar olacaklar? Sizden haberdar olabilmeleri için dijital reklam kanallarında yer almaya çalışın. Banner, sosyal medya, Google Adwords gibi reklamlardan yararlanmayı deneyin.
İpucu: Dijital iletişim stratejinizle bağıntılı, sektörünüzle alakalı ve gerçekçi reklam bütçeleri oluşturun. İhtiyacınızı doğru belirlerseniz, dijital reklamlardan çok uygun fiyata yüksek düzeyde geri dönüş alabileceğinize emin olun.
Blogumuzda sürekli bahsediyoruz, bilinen ve kullanılan dijital pazarlama araçlarında en etkili ve en çok sonuç alınan yöntemlerin başında e-posta pazarlama yer alıyor.Blogumuzda e-posta pazarlama ile ilgili sayısız içerik sunduk. E-posta pazarlamayla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz. Ziyaretçiniz satın alma kararı verdiğinde ilk aklına sizin markanızın gelmesini sağlamanız için, ziyaretçi ile iletişiminizi güçlendirmeniz gerekir. Bunun için potansiyel müşteri olabilecek ziyaretçilerinizi segmente ederek, ihtiyaç duydukları ve ilgi alanlarına uygun mesajları düzenli olarak iletebilmelisiniz.
Öneri: E-posta pazarlamayla ilgili aşağıdaki yazılarımız da ilginiz çekebilir 😉
İletişimi başlatmak için web siteniz üzerinde bir e-bülten kayıt formu ya da e-posta adresini alabileceğiniz bir iletişim formu mutlaka bulunmalı. Kurduğunuz her iletişimin kişiye ve ihtiyaçlarına özel olması, gönderdiğiniz e-postanın beklendiğiniz sonuca doğru şekilde yönlendirmesi ve gönderimlerinizin etkilerini ölçümlemeniz gerekir.
İpucu: E-posta pazarlamasından verimli sonuç alabilmek ve doğru ölçümleyebilmek için euromessage‘dan destek alabilirsiniz. euromessage hizmetleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yaptığınız çalışmalar ile web sitenize yönlendirdiğiniz kişiler sitenizi ziyaret ediyorlar, ama yeni satış ya da yeni müşteri kazanamıyorsunuz. Bu durumda dönüşüme odaklanarak reddemeyecekleri bir teklif hazırlayarak müşterilerinizi teşvik edip, etkili bir landing page ile iletişim bilgilerini alarak beklediğiniz sonucun ortaya çıkmasını sağlayın.
Dijital pazarlamanın size sağladığı en büyük nimet, ölçümlenebilmesidir. Yaptığınız tüm çalışmaların raporlarını anlık olarak alabilir ve bu raporları analiz edebilirsiniz. Mesela web sitesi raporu için, bir web analiz yazılımı kullanarak, tüm bu adımlarda verdiğiniz kararların ve izlediğiniz yolun başarısını ölçümleyin. Siteye trafik sağlayan kaynaklar, dönüşüm ile sonuçlanan ziyaretler, yeni ve eski ziyaretçiler, anahtar kelimelerden gelen trafik gibi raporlar ile geliştirmeniz gereken noktaları ve başarı sağlayan senaryoları belirleyerek aksiyon alınabilir sonuçlar elde edebilirsiniz. Aynı şekilde sosyal medya, e-posta pazarlama, dijital reklamlar gibi her çalışmanızın sonuçlarını kolayca edinebilir, bu sonuçlar üzerinden kendinize yeni yol haritaları belirleyebilirsiniz.
Markanızın logosu genel pazarlama çalışmalarınızda sandığınızdan çok daha büyük rol oynar. İnsanların yaptığı aramalar veya tavsiye edilen sayfalarda markanız hakkında karşılaştıkları tek...