E-posta pazarlamayı uzun süredir yapan ve bu süreçte çok başarılı olan markalar olduğu sürece yeni başlayan da pek çok marka ve kurum bulunuyor. Halen pek çok marka e-posta pazarlamayı ya hiç bilmiyor, ya da kullanıyor olmasına rağmen yeterince verimli kullanamıyor. Verimsizliğe sebep olan ana faktör ise süreç yönetiminde yapılan hatalar. E-posta pazarlama sürecinde dikkat etmeniz gereken ana unsurları inceleyelim.
1- Kaç tane ayrı gönderim listesi yapmak istediğinize karar verin. Örneğin “e-bülten” gönderimi için ayrı, “basın ve medya” için ayrı bir adres listesi oluşturmak isteyebilirsiniz. Bunların dışında haftalık gönderimler ve şirket çalışanlarına yönelik iç iletişim için de ayrı listeler oluşturabilirsiniz.
2- İçeriğinize ve hangi sıklıkta gönderi yapmak istediğinize karar verin. e-posta yoluyla e-bülten gönderimini her ay mı yapmak istiyorsunuz? Bunu yapmak için yeteri kadar zamanınız var mı? E-bültenin içeriği ne hakkında olacak? Neden herhangi birisi sizin adres listenize üye olmak istesin? Alıcılarınızın bu e-bültenden ne gibi kazançları olacak? Bu soruların yanıtını vermeden yola çıkmayın.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
- Mayıs Ayında E-posta Pazarlama Kampanyalarınızda Değerlendirebileceğiniz 40 Önemli Gün
- Anneler Günü E-posta Pazarlama Kampanyalarında Kesinlikle İşinize Yarayacak 10 Taktik
- E-postalarınızın Açılma Oranını Arttıracak 5 İpucu
- E-ticaret Sitelerinde Müşteri Nasıl Elde Tutulur?
- unnadó Hoş Geldiniz E-postasında Açılma Oranını Nasıl %20 Arttırdı?
3- Gönderdiğiniz e-posta kampanyalarıyla nasıl bir marka imajı yaratmak istiyorsunuz? Çok sayıda e-ticaret kampanyası mı gönderiyorsunuz? Yoksa kurumsal ve marka bilinirliği odaklı e-bültenler mi gönderiyorsunuz?
4- Veritabanınızda bulunan müşterilerden onlara e-posta yoluyla e-bülten, teklif ya da promosyon göndermek için mutlaka izin alın. İzinsiz e-posta gönderimi yasaktır.
5- Gizlilik hakları sözleşmenizin, özellikle “kişi tanımlama bilgilerinin takibi” ve “13 yaşın altındaki çocuklara e-posta gönderimi” gibi sorunlar konusunda usulüne uygun olduğundan emin olun. Eğer açılma ve tıklama oranlarını takip ediyorsanız ya da çocukların sizin e-postalarınıza abone olmasında herhangi bir sorun yoksa, bu başlıkları gizlilik hakları sözleşmenizde mutlaka kapsamlı olarak anlatın.
6- Yasaları iyi öğrenin, CAN-SPAM kurallarını çok iyi bilin ve gerektiğinde e-posta hizmeti aldığınız kuruma veya avukatınıza danışın.
7- Kampanya gönderdiğinizde, “reply to-yanıtla” alanında her zaman alıcılarınızın size rahatlıkla ulaşabileceği bir e-posta adresi kullanın. Ayrıca düzenli olarak kontrol ettiğiniz sürece “sales@” veya “email@” gibi adresler de kullanabilirsiniz. Eğer kişiye özel “kisiadi@sirketismi.com” şeklinde adresler kullanırsanız, e-postada adı geçen kişi şirketinizden ayrıldığında zor durumda kalabilirsiniz. Muhtemelen bu ismi onun yerine geçecek kişini adıyla değiştireceksiniz. Bu nedenle herhangi bir sorunla karşılaşmamak için en baştan “sales@” tarzında genel bir hesap üzerinden gönderim yapmanızı tavsiye ederiz.
8- Şablonlarınızı mutlaka test edin. Bundan gerçek anlamda, daha önce hiç test etmemişsiniz gibi test etmenizi kast ediyoruz. Onları öncelikle arkadaşlarınıza, ailenize ve meslektaşlarınıza gönderin. Ayrıca şablonları olabildiğince çok sayıda farklı e-posta uygulamasında deneyin. Kendi e-posta hesaplarınızda onları açın ve defalarca tıklayın. Sonra da raporları kontrol edin. Tüm takip sürecinin gerektiği gibi çalıştığından emin olun. “Yanıtla” butonuna tıklayın ve yanıtların hesabınıza düşüp düşmediğini kontrol edin. İletinizi gerçek müşterilerinize göndermeden önce yaptığınız tüm hataları ortaya çıkarmaya ve düzeltmeye çalışın.
9- Web sitenizde çifte kayıt formu oluşturun. Teyit ekranlarını ve teyit e-postalarınızı onayladığınızdan emin olun. Bu ekranları, müşterilerin alacakları e-postalarla ilgili beklentilere kapılmasını sağlayacak şekilde düzenleyin.
10- Bir test listesi oluşturun. Muhtemelen sizin de pek çok kurum gibi 3 ya da 4 tane ayrı e-posta adresiniz vardır. Ayrıca euromessage‘da da bir test listesi oluşturabilir ve kampanyanızın tümünü bu listeye gönderebilirsiniz. Bu, gerçek listenize göndermeden önce e-postanızın nasıl görüneceğini anlamanın en iyi yoludur.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
- Yeni E-ticaret Yasası E-posta Pazarlama İstatistiklerini Nasıl Etkiledi?
- E-posta Pazarlamasıyla İlgili Bilmeniz Gereken 10 İstatistik
- KOBİ’ler İçin 8 Adımda 360 Derece Dijital Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
- E-ticaret Sitelerinin Mutlaka Değerlendirmesi Gereken 5 KPI
- Web Sitenizin Başarısı İçin Ölçmeniz Gereken 5 Önemli KPI
11- Listelerinize kendi hesabınızla da üye olun. euromessage dijital pazarlama platformu size önceden test e-postası göndermenize izin verse bile, tıpkı müşterileriniz gibi asıl adres listesinde yer almak, müşteri gözüyle bakabilmek için her zaman yararlıdır.
12- Performansınızı sürekli gözden geçirin. Birkaç gün sonra tekrar geri dönün ve raporları inceleyin. Kaç kişi e-postanızı açmış? Kaç kişi linkleri tıklamış? Günlük web trafiğinizi ve en önemlisi satışlarınızı karşılaştırın. E-posta gönderiminin size geri dönüşünün nasıl olduğunu belirleyin. Bir sonraki kampanyayı planlamaya başlayın. Daha önceki kampanya raporlarınıza bakarak, insanların hangi linkleri tıkladığını ve tıklamadığını anlamaya çalışın. Bu raporlar bir sonraki kampanyanızın temellerini oluşturacaktır.
Dijital pazarlama yaparken, içerik pazarlaması hızla yükselen ve yükselmeye devam edecek yöntemlerin başında geliyor. Neden içerik pazarlaması yapmanız gerektiği ve...