2009 yılında kurulan Foursquare, mobil cihazlarda kullanılan konum-bazlı, mekan odaklı bir sosyal ağ. Uygulama kullanıcıların akıllı telefonlarındaki GPS sistemini kullanarak nerede olduklarını belirliyor ve kullanıcılar uygulamayı kullanarak farklı yerlerde “check-in” yapabiliyor. Mekanlarda check-in yaptıkça kullanıcılar puan ya da rozet kazanıyorlar. Ayrıca check in yapılan mekanlar da kullanıcılara çeşitli sponsor ödülleri verebiliyor. 2014 yılında Foursquare ve Swarm olarak ikiye ayrılarak, alışılagelmiş sosyal ağ stratejilerinden farklı bir yol izliyor. Foursquare daha çok yeni mekan ve yerler keşfetmeye yönelik başka bir uygulama halini alırken, Swarm daha çok check-in odaklı bir oyunlaştırma uygulamasına dönüştü. 60 milyon aktif kullanıcıya sahip olan uygulamada bugüne kadar 600 milyondan fazla fotoğraf paylaşılırken, 10 milyardan fazla check-in yapıldı. Uygulamayla ilgili bizi ilgilendiren en enteresan istatistik ise, 3 milyara yakın check-in ile en fazla check-in yapılan ülke Türkiye.
Aslında Google+, Yelp, Instagram ya da Facebook Places gibi konum bildirimi sağlayan pek çok servis bulunuyor ancak bu servisler, var olan ve farklı işlevler üstlenen sosyal ağların sağladığı artı imkan olarak sunuluyor. Foursquare ise tamamen konum odaklı bir sosyal ağ. Kullanıcı sayısı diğer ağlar kadar yoğun olmasa da, Foursquare sadık kitlesi sayesinde öne çıkan bir uygulama. Özellikle lokasyon odaklı pazarlama hedefinde olan markalar için oldukça kullanışlı olan, Foursquare ve Swarmla ilgili dikkat edilmesi gereken temel ipuçlarını inceleyelim.
Foursquare’de, pek çok diğer sosyal ağda olduğu gibi şirketlerin kendilerine ait sayfaları bulunuyor. Tabii Foursquare daha çok konumu bildirmek odaklı bir sayfa imkanı sunuyor. Bireysel olarak da lokasyonlar eklenebildiğinden şirketinizi başka biri de kaydetmiş olabilir. Bu da sizin markanızın kontrol dışı kişiler tarafından farklı imajla sunulmasına neden olabilir. Bu yüzden şirketinizin uygulamada yer alıp almadığını kontrol edin. Eğer yoksa, kaydınızı oluşturun. Eğer var ise şirket olarak, Foursquare ile iletişime geçin ve şirket olarak tam ve doğru bilgiler sunarak kaydınızı yaratın. Şirketinizle ilgili bilgilerin tam ve doğru olduğundan emin olun.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
- 2017’de Sosyal Medyayla İlgili Dikkat Çeken 30 İstatistik
- Sosyal Medya Yöneticisi Olmak İçin Yapılması Gereken 7 Şey
- Instagram Sayesinde Daha Fazla Potansiyel Müşteriye Ulaşabileceğiniz 4 Basit Strateji
- Sosyal Medya Yöneticilerinin Yaptığı 8 Ana İş
- Dijital Dünyada Müşteri Hizmetleri Yönetimi Nasıl Yapılır?
Sosyal ağların kendi doğası gereği, iletişim dilinin sıcak ve samimi olması gerekir. Bu tonlamaya özen gösterirken, mobil odaklı olan Foursquare’de, mobil cihazlarda daha etkili iletişim için sunduğunuz bilginin kısa, açık ve net olmasına özen gösterin. Kısacası bu topluluğun bir parçası olmaya çalışın.
Şirketinizde olan biten yenilikler hakkında yerel müşterinizle konuşmak için yerel güncellemeleri kullanabilirsiniz. Bu güncellemeler yaklaşan bir etkinliğin fotoğrafları gibi herhangi bir konuda olabilir. Bu güncellemeler aynı şehirde olduklarında müşterilerinizin arkadaşlarının sekmesinin sağ tarafında görülebilir.
Mekanınınızda check-in yaptıklarında müşterilerinize özel hissetmelerini sağlayacak şeyler sunun. Örneğin bir restoransanız, check-in yapan müşterilerinize tatlı ya da kahve ikram edebilirsiniz. Bu hem markanıza olan sadakatlerinin artmasını sağlar, hem de insanlar aldıkları ödüller hakkında konuşmayı genellikle çok severler.
İnsanlar Foursquare gibi servisleri mekan hakkında bilgi sahibi olmak için kullanır, bunu onlara sağlayın. Mekanınızın güçlü yönlerini paylaşın ve şirketinizin insani yanlarını gösterin. Öte yandan mutfağınız, servisiniz, mekanınızla ilgili dikkat çekici görseller paylaşmaya çalışın.
İlk maddede de bahsettiğimiz gibi kendi sayfanızı oluşturabildiğiniz Foursquare’de, sayfanıza markanızla ilgili görseller ekleyebilirsiniz. Öte yandan sayfanızda Twitter ve Facebook hesaplarınıza link verebilirsiniz.
Swarm’da insanlar check-in yaptıkça ödüller kazanıyor ve en çok check-in yapan kişi de mekanın başkanı olabiliyor. en çok check-in yapanları sadakatlerinden dolayı ödüllendirin ve Swarm’un sağladığı doğal oyunlaştırma imkanını, küçük bir yarışma ortamına çevirmeye çalışın.
Öneri: Sosyal medya yönetimi ve monitoring konusunda Türkiye’nin en önemli platformlarından biri olan Semanticum‘dan destek alabilirsiniz. Demo talebi, daha fazla bilgi ve iletişim için tıklayın.