Dijital pazarlamanın, geleneksel pazarlama yöntemlerine göre en önemli avantajının ölçümlenebiliyor olmasının altını sürekli çiziyoruz. Dijital ölçümleme için sayısız araç ve yazılım bulunuyor. Bu araçların bazıları ücretliyken, bazıları ise ücretsiz. Dünya üzerinde bilinen en büyük ve ücretsiz ölçümleme aracı ise Google tarafından sunulan, Google Analytics. Tamamen ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz Google Analytics’i bir dijital reklam kampanyası ya da belirli bir dijital pazarlama etkinliği yürütürken kullanabilir ve bir çok temel metriği ölçümleyerek detaylı verilere ulaşabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız bu Google Analytics rehberinde, nasıl kurabileceğinizden, nasıl yararlanabileceğinize kadar pek çok ipucunu bulabilirsiniz.
Dijital pazarlamada başarıya ulaşabilmeniz için yapmanız gereken en önemli işlerden birisi de, web sitenizdeki ziyaretçilerin ölçümlenmesi ve analiz edilmesidir. Google Analytics ile ziyaretçilerinizin sayısını, sitenize nasıl ulaştıklarını ve sizin için bir müşteriye dönüşüp dönüşmedikleri gibi sayısız temel datayı kolayca öğrenebilirsiniz. Tüm bunları bilmeniz internet sitenizi geliştirmenizde ve işinizi büyütmenizde oldukça etkili olacaktır. Google Analytics, size ihtiyacınız olan tüm metrikleri ücretsiz olarak sunan bir araçtır.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
- Web Analiz Yazılımını Daha Etkili Kullanmanız İçin 4 İpucu
- Web Sitesi Trafik Analizi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- E-ticaret Sitelerinde Web Analizi Sayesinde Anlamlandırabileceğiniz 10 Önemli Veri
- Web Analiz Raporlarında İhtiyacınız Olacak 9 Ana Başlık
- Web Analiz Yazılımında Mutlaka Olması Gereken 10 Özellik
- Web Analizi Sayesinde Değerlendirebileceğiniz 8 Önemli Detay
Eğer Google Analytics’i kullanmaya yeni başlayacaksanız, hesabınızı oluşturmanız için takip etmeniz gereken basit bir kaç adım var. Google Analytics kurulumunun Facebook’taki gizlilik ayarlarınızı yapmanızdan daha kolay olduğunu söyleyebiliriz 😉
Dilerseniz yeni bir Google hesabı açarak, dilerseniz de mevcut Google hesabınızla Google’a giriş yapabilirsiniz. Sonrasında kayıt ol butonuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Aşağıda da görebileceğiniz gibi, kayıt olduktan sonra hesabınızı oluşturmanız için doldurmanız gerekecek bir dizi alanla karşılaşacaksınız.
Yukarıdaki tüm alanları doldurduktan sonra izleme kimliği edin kısmına tıklayın. Ayrıca demografik ve ilgi alanı raporlarını etkinleştirdiğinizden de emin olun.
Görünümü ayarlayarak hesabınızdaki ölçümleri daha kolay bir şekilde görebilir ve analiz edebilirsiniz. Öncelikle filtreleme yapmanızda fayda var. Bu yolla sitenize gelen trafiği kolayca analiz edebilir ve botlardan kurtulabilirsiniz. Ayrıca filtresiz olacak şekilde bir profil oluşturarak da sitenize gelen trafiği görebilirsiniz. Bu sayede, filtreli ve filtresiz trafiği de karşılaştırabilirsiniz.
Yukarıdaki aşamalardan sonra, internet sitenizin her sayfanıza izleme kodunuzu ve bağlanmak istediğiniz üçüncü taraf sitelerini eklemelisiniz. Şöyle ki, izleme kodunuzu kopyalayarak internet sitenizin HTML alanına yapıştırmalısınız. Böylelikle ziyaretçi bilgileri 1 gün sonra size bildirilecektir. Aynı zamanda Google Tag Manager, WordPress eklentileri de ziyaretçi hareketlerini izlemenizde faydalı olabilir.
Google Analytics ile gerçek zamanlı verilere ulaşarak internet sitenizdeki ziyaretçi sayısını, nereden size ulaştıklarını, etkileşime girilen sayfaları, kısacası internet sitenizde meydana gelen etkinlikleri rahatlıkla görebilirsiniz.
Google Analytics hesabınızın bu bölümü hedef kitleyle ilgili size şu bilgileri sağlar;
Davranış raporları internet sitenizi ziyaret eden insanların ne kadar uzun süre burada kaldıklarını, internet sitenizde nelerin iyi işlediğini anlamanızda yardımcı olur. Ayrıca şu bilgilere de ulaşabilirsiniz;
Google Analytics hesabınıza, yaptığınız bütün dijital pazarlama çalışmalarının kaynaklarını ekleyip, buradaki dönüşümleri analiz edebilirsiniz. Dönüşümler ile pazarlama çabalarınızın işe yarayıp yaramadığını öğrenebilir ve sitenizde neyin doğru şekilde işleyip işlemediğini anlayabilirsiniz. Ayrıca dönüşüm bölümü sayesinde, kullanıcılarınızın ziyaret ettiği ve dönüşümde bulunduğu URL’leri de görebilirsiniz.
Sonuç olarak, Google Analytics’in internet sitenizle ilgili verileri takip edebilmeniz adına sunduğu imkanlar çok fazla. İşte Google Analytics hesabınız için size de kılavuz olabilecek 5 öneri.
Eğer web siteniz, WordPress tabanlı bir web sitesiyse, WordPress’e özel pek çok eklenti sayesinde, internet sitenize Google Analytics’i ekleyebilirsiniz.
Google Analytics, çok başarılı ve popüler bir ürün, ancak tek dijtal analiz aracı değil. Başka analiz araçları da kullanan bir işletmeyseniz, tüm metrikleri tek bir siteden yönetmek ve verilerin akışının sağlamasını yapmak için Google Analytics ile birleştirebilirsiniz.
Google Analytics hesabınız ile e-posta pazarlama araçlarınızı birleştirerek e-posta kampanyanızdaki bağlantılardan internet sitenize gelen trafiği takip edebilirsiniz.
Google, sürekli olarak algoritmalarda sizin dijital pazarlama yöntemlerinizi etkileyecek değişiklikler yapıyor. Bu nedenle, mutlaka takipte kalın ve bu değişikliklerin sizin işletmeniz için ne anlam ifade ettiğini anlamaya çalışın.
Kullandığınız sosyal medya analiz araçlarını Google Analytics’e bağlayarak, sosyal medyadaki performansınızı da kolaylıkla ölçebilirsiniz.
Bu yazıyı, bundan 10 yıl önce yazıyor olsaydık, muhtemelen web sitesi yapmanızın ne kadar önemli ve gerekli olduğuna ikna edebilecek...