Hemen çıkma oranı web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların, web sitenize geldikten sonra, site içinde başka bir sayfaya gitmeden herhangi bir başka siteye girmeden çıkış yapması olarak tanımlanabilir. Eğer bir kişi sitenizi ziyaret eder ve başka siteye girmeden çıkarsa bu kişi ‘’hemen çıkmış’’ olur. Teknik olarak konuşursak hemen çıkma durumu dört farklı şekilde gerçekleşir. Bunlar kullanıcıların:
Hemen çıkma oranı bir web sitesinin temel performans göstergelerinden bir tanesidir. Çünkü bu gösterge aynı zamanda, ilgili web sitesinin ziyaretçilerle hızlıca başarılı bir etkileşim gerçekleştirdiğini gösteren bir sinyaldir. Çoğu kişi web sitelerine ziyaretçi çekebilmek için arama motoru optimizasyonu, link yaratımı ve ücretli reklamcılığa yatırım yapıyor. Fakat sitenize gelip hemen çıkış yapıyorlarsa yatırımın aslında değersiz olduğu ortaya çıkıyor. Aynı zamanda yüksek düzeyde hemen çıkma oranı arama motoru sıralamanızdaki yerinizi de kötü etkileyebilir. Ziyaretçilerin arama motorunda arattıkları sonucu ortaya çıkan sitelere girip hemen geri ya da çarpı tuşuna basmaları arama motorunun kendisi için oluşturduğu raporlamada ziyaretçilerin aradığını bulamadıklarına kanaat getiriyor. Arama motorları bu durumun farkına kolaylıkla varabiliyor ve bunun sonucu tıklanıp daha uzun süre kalınan siteleri sizin sitenizin üstüne çıkarabiliyor.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
- Markalar İçin Instagram’da Pazarlama İpuçları
- Markaların İçerik Pazarlamasından Yararlanması İçin 50 Neden
- Bir E-Ticaret Sitesinde Mutlaka Olması Gereken 60 Unsur
- Renk Psikolojisini Kullanarak Web Sitenizin Dönüşümünü Artırmanın Yolları
- Yapay Zeka ve Machine Learning Kullanmanın E-Posta Pazarlamasına Etkileri
Hemen çıkma oranının yüksek olmasıyla alakalı kesin bir yükseklik sonucu yoktur. Sitenin nasıl bir site olduğuna ve ziyaretçilerin bu sitelere nasıl ulaştığı gibi bir sürü faktöre bağlıdır. Pazardaki inanış ortalama oranın %40-%45 civarlarında olduğu. Bu da demek oluyor ki sizin oranlarınız %30-%40 aralığındaysa daha küçük kazanımları hedeflemelisiniz. Oranının %50-%70 civarındaysa daha iyisini yapmalısınız. Oran %70’in üstündeyse yapmanız gereken çok şey var. Fakat bunların ortalama oranlar olduğunu unutmayın. Bazı siteler daha farklı aralıklar gösteriyor. Örneğin oldukça spesifik kitleleri hedefleyen siteler için %25 oranın üstü problemli olduklarını gösteriyor. Diğer taraftan arama motoru sonuçlarında çıkarken çok sayıda anahtar kelimeye sahip eğitim, blog ve içerik sayfaları için %60-%70 oranları oldukça kabul edilebilir oranlar. Uç bir örnek olarak tek bir eylem çağrısında bulunan spesifik web sitelerinin oranlarının %90 civarında olması herhangi bir endişe yaratmaz.
Genelde web sitenizin hemen çıkma oranlarının yüksekliğine iki şey sebep olabilir.
Bazen bu ikisi de geçerli sebep olabilir. Bu durumu şöyle düşünün, eğer sunduğunuz içerik ve tekliflerin birinci kalite olduğuna inanıyorsanız söylediğiniz veya sattığınız şeyi takdir edecek ziyaretçileri web sitenize çekecek dijital pazarlama aktiviteleri için efor sarf etmelisiniz. Örneğin sadece bölgenizdeki insanları alakadar eden bir yerel işiniz varsa arama motoru optimizasyonuna coğrafi alan içeren anahtar kelimeler eklemelisiniz ve teklif ettiklerinizle ilgilenen ziyaretçilerin oranını arttıracak lokasyon odaklı ücretli reklam çalışmalarında bulunmalısınız. Diğer taraftan web sitenize doğru ziyaretçileri çektiğinize inanıyorsanız web sitenizin giriş sayfasını(çoğu ziyaretçinin arama motorunda tıkladıktan sonra ilk gördükleri şey)daha alakalı ve bağlayıcı bir şekilde geliştirmelisiniz.
E-ticaret sitelerinin en çok korktukları sorunların başında terk edilmiş sepetler olduğundan daha önce bahsetmiştik. Dijital pazarlamanın çeşitli yöntemleri kullanılarak, ciddi...