İçerik pazarlaması, açıkça hedeflenen kitleye ulaşmak ve bu kitlenin dikkatini çekmek için değerli, ilgili ve istikrarlı içerik oluşturma ve dağıtma yaklaşımıdır. İçerik pazarlaması yüksek kaliteli içeriği hedef müşteriyi eğitmek, ilgisini çekmek ve elde etmek için kullanan bir pazarlama tekniğidir. İçerik pazarlaması sadece içerik üretmiş olmak için içerik yaratmak değildir. Bu pazarlama tekniğinde ana hedef her zaman için satıştır. İçerik pazarlamasının gerçek gücü potansiyel müşterilerin kendi zaman çizelgeleri ve uygunluklarına göre takip edebilecekleri bir dönüşüm yolu sağlamasından gelir.
İçerik pazarlamasında başarılı olmanızın koşulları satış odaklı iletişim yapmak yerine ürünleriniz ve servisleriniz hakkında eğitsel bilgi ve örnek durum sağlamanızdır. Geleneksel pazarlamanın aksine, hedefiniz karşınızdaki kitleyi eğitmektir. Direkt satış iletişimine açıkça yer vermeden bir etki yaratmaya çalışmaktır. İçerik pazarlaması yazı, fotoğraf, ses, video gibi farklı medya türlerini içerebilir.
İçerik pazarlama bir çekme-itme stratejisidir. Sunduğunuz içerik insanların ilgisini çekmeli ancak birinin var olan düşüncelerini engellememelidir. Birçok insan içerik pazarlama ile sosyal medyayı birbirine karıştırsa da sosyal medya içerik pazarlamada kullanılan kanallardan yalnızca bir tanesidir.
Günümüzde tüketiciler her gün yaklaşık 5000 reklam ile karşılaşıyor ve tüm bu reklamların çok az bir kısmı o insanın ilgi alanına giriyor. Aynı zamanda, yıl boyunca birçok kişi ürün ve servis için pazarlamaya katılıp, aktif olarak konuları, çözümleri ve tüm bunları onlara sunabilecek kişileri araştırıyor. İçerik pazarlaması olası müşterileri ihtiyaç duydukları detaylı bilgiye yönlendiriyor. İçerik pazarlaması, olası müşterilerinizin şirketinizin pazarlamaya karşı olan tutumunu ya da şirketinizin çözüm gerektiren problemlerini öğrenmelerini sağlayacak biçimde satış döngüsünün başlangıç düzeylerine dahil olmasını sağlıyor. Olası müşteriler satış döngüsünün ilk safhalarında bir satış temsilcisi ile konuşma başlatmada isteksiz olsalar da içerik pazarlaması ilgilerinin yüksek kalmasını sağlıyor.
Öneri: Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir 😉
- [YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN] E-postalarınızın İçeriğinde Dikkat Etmeniz Gereken 10 İpucu
- Dijital İçerik Pazarlamasına Hemen Başlamanız İçin 4 Neden
- Blog Yazılarınızın Okunurluğunu Arttırmanın 5 Yolu
- İçerik Pazarlamasında Kaliteli İçerik Üretmenin 6 İpucu
- [YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN] Facebook’ta Etkili İletişim Yapabilmeniz İçin 6 Öneri
Neden gün geçtikçe daha çok insan pazarlama bütçelerinin önemli bölümünü içerik pazarlamasına ayırıyor? Cevap çok net. Çünkü içerik pazarlaması işe yarıyor ve bir aracı olmadan direkt olarak müşterilerinizle iletişim halinde olmanıza izin veriyor. İçerik pazarlaması stratejisi hem içerik yaratmada hem de dağıtımda çalışmalara ihtiyaç duyar. İçerik stratejinize yarı zamanlı çalışan tek bir girişimci ile başlayabileceğiniz gibi bir içerik üreticileri ekibi, sosyal medya yöneticileri, SEO uzmanları ve bunlar gibi tam zamanlı çalışanlarla da başlayabilirsiniz. İnsanların önemli bölümü içerik pazarlamasının basit ve ücretsiz olduğu hakkında fikre sahip olsa da zamanın bir yandan da para olduğunu hatırlamamız gerekiyor.
İstatistikler, 10 tüketiciden 7’si makaleler okuyup, videolar seyrederek şirketler ve sundukları çözümler hakkında bilgi sahibi olmayı rahatsız edici olarak algılanabilen, geleneksel pazarlamaya tercih ettiklerini söylüyor. Bu tüketicilerin dörtte üçünden fazlası içerik pazarlamasının ürün odaklı olduğunu anlıyorlar ancak ürün ile alakalı ön bilgi sahibi olmanın önemli olduğunun da farkındalar. Üçte ikisi içerik pazarlamasının satın almada daha başarılı kararlar vermelerine yardımcı olduklarını hissediyor.
Bazı görüşler içerik pazarlamasının geleneksel reklamcılığın yerini alıp almayacağını sorguluyor. Bu sorunun cevabı: Hayır. Şirketiniz hem içerik pazarlaması gibi inbound hem de daha geleneksel olan outbound pazarlama tekniklerine sahip olmalı. Bu birleştirilmiş yöntemler herhangi bir spesifik stratejiden daha etkilidir. Yani içerik pazarlaması şirketinizin pazarlama planının önemli bir parçası olması gerekir ancak pazarlama bütünsel bir yönetim gerektirir ve tüm parçalardan yararlanmak şarttır.
Bir markanın pazarlama çalışmalarında başarılı olmasının önemli göstergelerinden biri de müşterileriyle duygusal bağ oluşturabilmesidir. Dijital pazarlama, her ne kadar dijital...